Stotine posetilaca u Kući Iva Andrića

„Dani nobelovca u Herceg Novom“ počeli su proteklog vikenda u Kući Iva Andrića u Herceg Novom, otvaranjem izložbe „Pisac, diplomata i nobelovac“ zahvaljujući kojoj je više stotina posetilaca prvi put u Crnoj Gori videlo autentičnu Nobelovu nagradu za književnost, koju je pisac dobio 1961. godine, kao i njegov diplomatski kovčeg i uniformu.

O nobelovcu je besedio akademik Slobodan Grubačić, a Andrićeve reči govorio je glumac Vojin Ćetković.

Obnovom i rekonstrukcijom kuće Ive Andrića u Herceg Novom ispisuje se nova stranica u kulturnim dešavanjima Herceg Novog, istakao je konzul Republike Srbije u Herceg Novom Zoran Dojčinović otvarajući izložbu.

„Iako do sada srpska istoriografija nije ostavila mnogo pisanih svedočanstava o brilijantnoj diplomatskoj karijeri velikog književnika, verujem da će aktivnosti koje će se odvijati u kući Iva Andrića napraviti dodatni korak u pravcu uklanjanja nepoznanica o Andriću kao diplomati“ – kazao je konzul Dojčinović podsećajući na Andrićevu diplomatsku karijeru.

„Otvarajući vrata kuće u kojoj je Andrić bio najsrećniji Opština Herceg Novi vraća velikog pisca u našu sredinu i njegovu ličnost sagledava iz posebnog ugla“ – rekla je sekretarka za kulturu i obrazovanje Ana Zambelić Pištalo.

Zaključila je da „ako ćemo se rukovoditi mudrošću da je čovek dužan svom zavičaju, tada smo svi mi skupa na dobrom putu da to uradimo, kroz realizaciju ovakvih i sličnih projekata“.

Izvor: Opština Herceg Novi

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*