Štrajk advokata širom Srbije

Advokatska komora Srbije danas obustavlja rad, na jedan dan, zbog odluke Vrhovnog kasacionog suda da banke imaju pravo da naplaćuju naknade na ime troškova obrade kredita bez obaveze da navode strukturu i visinu pojedinačnih troškova od kojih se te naknade sastoje.

Iz komore pojašnjavaju i da ne organizuju proteste na ulici već da advokati Srbije danas neće postupati u postupcima pred sudovima i drugim organima bez izuzetaka, osim u situaciji kada bi stranka izgubila pravo na podnošenje pravnog sredstva ili bi joj bila naneta nenadoknadiva šteta.

Obustava rada odnosi se i na tzv. pritvorske predmete, postupke prema maloletnicima i postupke po privremenim merama.

„U toku obustave rada advokati mogu da sačinjavaju pismene podneske koji su vezani za rok i u situaciji kada bi stranka izgubila pravo na podnošenje pravnog sredstva ili bi joj bila naneta nenadoknadiva šteta“, navedeno je u odluci AKS.

Obustavom rada advokati Srbije izražavaju najoštrije protivljenje stavovima kojima se, kako smatraju, na direktan način „narušava pravna sigurnost građana i menja dosadašnja sudska praksa naših sudova“, te se uvode rešenja koja pogoduju bankarskom sektoru, a na štetu građana.

Vrhovni kasacioni sud saopštio je krajem protekle nedelje da odredba ugovora o kreditu kojom se korisnik kredita obavezuje da banci plati troškove kredita nije ništava, pod uslovom da je ponuda banke sadržala jasne i nedvosmislene podatke o troškovima kredita.

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*