Stručno tumačenje izložbe Poklon-zbirka Graovac posvećeno vajarki Radmili Graovac

Povodom izložbe Poklon-zbirka Graovac. Radmila i Nikola u Galeriji Matice srpske će tokom narednih mesec dana biti priređen bogat prateći program kako bi posetiocima približili osnovnu ideju izložbe i podstakli ih na razmišljanje o umetničkom paru Graovac.

U petak, 30. jula 2021. godine u 19.00 sati u Galeriji Matice srpske biće priređeno stručno tumačenje izložbe Poklon-zbirka Graovac posvećeno vajarki Radmili Graovac, koje će održati Ivana Janjić, kustoskinja Galerije Matice srpske.

Pred izloženim radovima Radmile Graovac publika će biti u prilici da se detaljnije upozna sa bogatim stvaralaštvom ove istaknute vajarke. Na izložbi je pored 22 vajarska dela iz Poklon-zbirke Graovac predstavljeno i 7 radova pristiglih ranijih godina u bogatu umetničku kolekciju Galerije Matice srpske, i ona  omogućavaju šire sagledavanje njenog raznolikog opusa. Biće reči o umetnicinim prijateljstvima, prvim podsticajima i odabiru vajarstva kao glavnog sredstva likovnog izražavanja, temama koje su Radmilu Graovac okupirale tokom života, odabiru materijala i samom procesu nastanka njenog vajarskog dela. Smeštajući dela u širi kontekst vremena i ambijenta u kom je umetnica stvarala i živela, kroz nova čitanja i zajedničke interpretacije pokušaćemo da razumemo estetske poruke Radmile Graovac i njenu „sliku sveta”.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*