Studenti razumeli da im profesor vakcinama uslovljava ispit

Profesor Saša Bovan ističe da je reč o šali ispričanoj u kontekstu nastavne jedinice koju je predavao brucošima Pravnog fakulteta,piše Politika.

Studenti prve godine Pravnog fakulteta u Beogradu ostali su zatečeni kada im je, kako kažu, profesor Osnova sociologije prava, dr Saša Bovan, nedavno rekao da neće moći kod njega da izađu na ispit ako nisu vakcinisani protiv kovida 19. Imena akademaca, koje i lično znamo, poznata su redakciji i oni tvrde da im je pomenuti uslov profesor Bovan ponovio i na onlajn predavanjima i vežbama. Akademci ističu da u Bovanovom glasu nimalo nije bilo šaljivog prizvuka i pitaju da li je to, između ostalog, demonstriranje sile jačeg nad slabijim, ili imamo slučaj kršenja prava na lični integritet koje, u oblasti medicine, podrazumeva slobodan pristanak, prema Povelji Evropske unije o osnovnim pravima. Podsećaju da je sam dr Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, pre stizanja cepiva u Srbiju rekao da vakcina neće biti obavezna nego preporučena.

Prof. dr Zoran Mirković, dekan Pravnog fakulteta, od ekipe „Politike” prvi put je čuo da neko u ustanovi kojom rukovodi pominje vakcinaciju kao uslov za izlazak na ispit.

– Bio sam na fakultetu, imao sam posla, ali niko to nije pominjao. Nisam čuo da je profesor Bovan tako nešto tražio od studenata, nisu se žalili dekanatu. Možda je nešto pomenuo u tom kontekstu, pa ga nisu razumeli – objasnio je Zoran Mirković.

Profesor Bovan je negirao da vakcinaciju postavlja kao uslov za izlazak na ispit kod njega. Kaže da to nije rekao. Ističe da je pominjao studentima vakcine, ali da je to, u stvari, bila šala ispričana u kontekstu nastavne jedinice koju im je predavao.

– Očigledno me nisu slušali. Rečeno je hipotetički, kao primer u nastavnoj jedinici koja govori o nacionalnoj odgovornosti i solidarnosti. Sigurno neću da im tražim PCR testove pred ispit. Studenti sede kod kuće na ušima, igraju igrice i ne slušaju dobro šta im pričam. Neću da kažem da su zlonamerni ili glupi – smirenim tonom objasnio je Bovan.

Nije krio iznenađenje zbog onoga što interesuje novinare našeg lista i prokomentarisao je da je mislio da ga zovemo kao stručnjaka zbog ozbiljnih socioloških analiza.

– Rekoste da ste iz „Politike”, pa zar se vi bavite time, to nije tema ni za „Srpski telegraf”. Neću onda da pozdravim vaše urednike – zaključio je prof. Saša Bovan.

Moguće je da je baš „Srpski telegraf” profesoru Bovanu pao na pamet jer je u avgustu pre tri godine na njihovom portalu „Republika” poprilično ocrnjen u tekstu pod naslovom „Skandal koji ozbiljno narušava ugled obrazovanja”, i to pod upečatljivim nadnaslovom, koji mu je nametnuo ne baš omiljeni nadimak među studentima – „Batinaš postaje direktor škole”. Ako zanemarimo tabloidni naslov koji, naravno, treba uzeti s rezervom, suština pomenute rubrike je obaveštavanje javnosti da je ovaj profesor Pravnog fakulteta bio privremeno postavljen za vršioca dužnosti predsednika nove akademije, nastale spajanjem Beogradske poslovne škole i Visoke poslovne škole strukovnih studija iz Blaca.

Ministarstvo prosvete: propisi ne definišu obaveznost vakcinacije

Da li profesori univerziteta u Srbiji smeju da postavljaju vakcinaciju studenata protiv kovida 19 kao uslov za izlazak na ispit ili ispunjenje predispitnih obaveza, upitali smo Branka Ružića, ministra prosvete.

Odgovor koji je iz ministarstva dostavljen „Politici” glasi: „Ne postoji nijedan propis kojim se definiše obaveznost vakcinacije za studente kao uslov da prisustvuju predavanjima ili vežbama na fakultetu.”

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*