Subotica: Gradonačelnik Bakić poželeo žeteocima obilnu žetvu

U okviru programa obeležavanja nacionalnog praznika Bunjevaca  „Dana Dužijance“ čija se završna svečanost održava 15. avgusta, danas je na salašu porodice Mirka i Slavice Babičković i na njivi Jose i Ane Cvijanov organizovan ris. Ovom prikazu običaja košenja žita kod Bunjevaca prisustvovali su Milinka Hrćan, pomoćnica pokrajinskog sekretara za nacionalne manjine-nacionalne zajednice, Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice, Bojan Šoralov, načelnik Severnobačkog upravnog okruga, Hajnalka Bognar Pastor, član Gradskog veća zadužena za oblast poljoprivrede i mnogi drugi gosti,
Pozdravljajući domaćine i prisutne goste gradonačelnik Subotice Stevan Bakić izrazio je zadovoljstvo što je danas na risu, na imanju, kako je rekao, dobrih domaćina i naveo da je od svih svečanosti i običaja koji vode ka Danu Dužijance, ris svakako najvažniji.

14401_1.jpg

„Koseći žito, na način kako su to vaši preci činili, vi čuvate uspomenu na njih, negujete običaje ali se istovremeno svi podsećamo koliko je bilo potrebno truda, marljivosti i fizičke snage, da se požanje žito sa nepreglednih bačkih njiva, rekao je gradonačelnik Bakić ispraćajući žeteoce na njivu.

14401_2.jpg

Najvažnije je, rekao je gradonačelnik,  da ovaj običaj podseti mlade da je ris bio velika obaveza.
„Dok su domaćini kosili, ostali članovi porodice su skupljali žito, pravili snopove, pripremali užinu. Ceo dan su provodili na njivi, složno radeći na suncu, jačajući porodično zajedništvo ulagali su maksimalan trud kako bi podigli svoju decu i obezbedili svoje domaćinstvo“, podsetio je Bakić.

14401_3.jpg

Poželeo bih vam dobar ris, obilnu žetvu i da se zajednički radujemo susretu na Danu Dužijance, podvukao je Bakić i dodao da Grad Subotica, odnosno Varoš Subatica, sada i zvanično na bunjevačkom jeziku će uvek biti tu da podrži ris i sve svečanosti ovog tipa kao  i država Srbija koja je ponosna na bogate nacionalne tradicije.

14401_4.jpg

Za Sekretarijat za propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice, prema rečima Milinke Hrćan  od izuzetnog je značaja održavanje praznika od nacionalnog značaja.
„To je pre svega važno za očuvanje multietničkog karaktera Vojvodine. Pokrajina ovakve manifestacije  finansijski podržava preko konkursa koji se raspisuju obično početkom godine“, kazala je Hrćan.
Suzana Kujundžić Ostojić zahvaliala se Stevanu Bakiću, Milinki Hrćan, Bojanu Šoralovu, Hajnalki Bognar Pastor, organizatorima i učesnicima ove manifestacije kao i svim prisutnim i izrazila zadovoljstvo što su  Bunjevci dočekali i ovu 2021. godinu da ris naprave baš onako kako treba od početka do kraja.
„Trudimo se da sačuvamo ovaj običaj, a sa druge strane da okupimo ljude, poljoprivrednike i da čujemo šta je to što su njihovi problemi u poslu kojim se oni bave“, rekla je Suzana Kujundžić Ostojić.

14401_6.jpg

14401_7.jpg

14401_8.jpg

14401_9.jpg

14401_10.jpg

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*