Subotica: Gradonačelnik predstavio paket podrške ugostiteljima

Na današnjoj konferenciji za medije gradonačelnik Subotice Stevan Bakić predstavio je javnosti Paket mera pomoći subotičkim privrednicima koji obavljaju ugostiteljsku delatnost i druge delatnosti kojima je Uredbom o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 i Naredbom o radnom vremenu za vreme nepovoljne epidemiološke situacije u određenom vremenskom trajanju zabranjivan rad, odnosno ograničavano radno vreme. Konferenciji su prisustvovali i zamenik gradonačelnika Imre Kern, pomoćnica gradonačelnika Zagorka Panić i načelnica Gradske uprave Marija Ušumović Davčik.

Gradonačelnik Bakić je naglasio da je Grad Subotica posvećen olakšavanju poslovanja u pandemijskim uslovima i da je prioritet očuvanje svih radnih mesta u ugostiteljskom i drugim sektorima, što je lokalna samouprava postavila i kao svojevrstan uslov za podršku poslodavcima iz tih oblasti, tokom razgovora koji su vođeni sa njima. Još pre prvih konsultacija sa ugostiteljima doneta je posebna mera umanjenja iznosa zakupnine za gradske poslovne prostore od 50% za mesec mart, koja je usvojena na prošlom Gradskom veću i koja je usmerena na zakupce kojima je, zbog mera kriznog štaba, u bilo kom trenutku zabranjen rad tokom tog meseca.

Upravo ta mera umanjenja zakupnine od 50% biće, kroz novi paket, nastavljena i u aprilu, maju i junu mesecu, za isti krug zakupaca koji je definisan u martu, bez obzira da li će u posmatranom periodu dolaziti do zabrane, ograničenja ili rada u posebnom režimu.

Nova mera u aktuelnom paketu podrške je i oslobađanje od plaćanja 100% naknade za korišćenje prostora na javnoj površini u poslovne svrhe – letnje bašte i terase za period april, maj 2021. godine, a za period jun, jul, avgust 2021. godine oslobađanje 50% ove naknade. Takođe je predviđeno i umanjenje naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine i komunalne takse za isticanje firme na poslovnom prostoru od 50% za period april, maj, jun tekuće godine.

Navedene olakšice bi obuhvatile sve ugostitelje sa teritorije Grada, uključujući i teritoriju naseljenog mesta Palić, na kojem upravljanje prostorima na javnoj površini obavlja preduzeće „Park Palić“ DOO. – zaključio je gradonačelnik, dodavši da će ove mere okvirno umanjiti budžet Grada za oko deset miliona dinara ali da je to opravdano u cilju da ne bude otkazan ni jedan ugovor o radu u ugroženim delatnostima. O tome je, kako je naveo, postignut pun konsenzus u okviru gradske vlasti. Gradonačelnik je obavestio medije da je jedan manji deo poslovnih prostora koje koriste subotički ugostitelji, po zakonu u javnoj svojini Republike Srbije, te da će se Grad obratiti Republičkoj direkciji za imovinu sa molbom da se i tim zakupcima odobre istovetne mere podrške. On je završio obraćanje istakavši da smatra kako je Grad Subotica među retkim lokalnim samoupravama koja u ovom trenutku čini ono najviše moguće da pruži podršku ugostiteljima i drugim uslužnim delatnostima i podeli sa njima teret teških okolnosti poslovanja. Nakon isteka perioda za koji je donet paket mera, ponovo će se sagledati situacija i obaviti sastanci sa predstavnicima ugostitelja, radi razmatranja potrebe za novim intervencijama sa strane Grada.

Zamenik gradonačelnika Imre Kern potvrdio je da postoji puna saglasnost svih činilaca gradske vlasti po ovom pitanju, ta da je gradska Komisija za poslovne prostore i do sada gledala da maksimalno izlazi u susret zahtevima koje su zakupci podnosili za olakšavanje regulisanja obaveza u konkretnim opravdanim slučajevima. On je istakao da je zaista značajno da se pored zdravlja, očuvaju i radna mesta u privatnom sektoru, te da će i subotička javna i javno-komunalna preduzeća sa kojima je imao kontakt dati svoj doprinos da se izađe u susret po pojedinačnim zahtevima i u skladu sa njihovom metodologijom omoguće naplatu svojih usluga na odloženo.

Na kraju konferencije gradonačelnik Bakić je još jednom pozvao Subotičane, naročito zaposlene u velikim stranim kompanijama, kao i domaćim proizvodnim kapacitetima, da se vakcinišu i time urade najbolju stvar za svoje zdravlje ali i učine jedan čin patriotizma, jer je dobio informacije da poslovanje u tim važnim subotičkim privrednim kapacitetima trpi zbog povećanog broja zaraženih.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*