Subotica: Gradonačelnik Stevan Bakić otvorio izložbu fotografija „Znameniti Srbi Dalmacije“ (video)

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić sinoć  je u vestibilu Gradske kuće otvorio izložbu fotografija pod nazivom „Znameniti Srbi Dalmacije“, autora mr Milorada S. Kuraice. Neumornim trudom Zavičajnog udruženja „Dalmacija“ Subotičani se iz godine u godinu sve bolje upoznaju sa srpskim pravoslavnim nasleđem ove oblasti koja vekovima daruje naš narod znamenitim i velikim  ljudima, istakao je, tom prilikom, gradonačelnik Bakić i naveo da su takvi bili i episkop Stefan Knežević i politički prvak Sava Bjelanović.

14706_1.jpg

„Dragoceno je nastojanje subotičkih Dalmatinaca da nas upoznaju sa ljudima koji su zadužili srpski narod, a o kojima se nažalost vrlo malo zna. Vredi podsetiti da su Bačka i Dalmacija bile, u vreme ovih velikana, u istom državnom okviru, u kojem se srpski narod jedinstveno borio za svoja prava i svoju slobodu“, kazao je gradonačelnik Bakić.

Tako je Bjelanović, dodao je, bio pod uticajem ideja i borbe Svetozara Miletića, pa je po ugledu na njegovu „Zastavu“ osnovao „Srpski list“ u Zadru, dok je episkop Stefan rukopoložen u Sremskim Karlovcima, koji su bili sedište Srpske crkve u celom Austrijskom carstvu.

14706_2.jpg

„U zločinačkoj ’Oluji’ skoro da je potpuno nestala srpska Dalmacija ali danas, na temelju koji su postavili ovi velikani koje vidimo oko nas, a kroz staranje države Srbije i Srpske pravoslavne crkve, obnavlja se naš narod na tom prostoru i čuva svoju Lazaricu na Dalmatinskom Kosovu, koju je podigao upravo Stefan Knežević. Hvala Udruženju što i u Subotici radi na čuvanju identiteta Srba poreklom iz Dalmacije i kroz ovakve akcije brani istinu o svojim precima na tom prostoru“, naglasio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Prisutnima na otvaranju izložbe obratio se i autor mr Milorad S. Kuraica.

Izložba se sastoji od više od 100 eksponata, a donosi priče o velikanima Simi Matavulju, Gerasimu Zeliću, Petru Jagodiću Kuridži, Stefanu Kneževiću, Savi Bjelanoviću, Ivanu Gunduliću, Ruđeru Boškoviću, Valtazaru Bogišiću, Vladimiru Beari, Branku Žeželju, Olgi Spiridonović, Radetu Matijašu i drugima.

14706_3.jpg

Nakon svečanog otvaranja izložbe, u Velikoj većnici Gradske kuće upriličeno je veče sećanja na dvojicu velikana – Stefana Kneževića i Savu Bjelanovića. Predavanje su održali prof. dr Veljko Đurić Mišina, dr Milan Gulić i dr Vojin Kalinić.

Organizator izložbe fotografija „Znameniti Srbi Dalmacije“, koja će trajati do 6. decembra, je Zavičajno udruženje „Dalmacija“, iz Subotice.

14706_4.jpg

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*