Subotica u akciji „Pravilno je bezbedno”

U okviru kampanje pod nazivom „Pravilno je bezbedno“, nemenjene učenicima od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, edukativni tim preduzeća „Infrastruktura železnice Srbije“ održao je predavanje u Osnovnoj školi „Sečenji Ištvan“. Cilj multimedijalne prezentacije je da se deca kroz interaktivnu komunikaciju upoznaju sa osnovnim pravilima bezbednog i pravilnog ponašanja u blizini pruge i na putnim prelazima.

Prezentaciji je prisustvovala i Nataša Aleksić, član Gradskog veća zadužena za oblast obrazovanja koja je, obraćajući se medijima, navela da tim koji sprovodi edukacije u toku jednog dana može da obiđe tri škole koje teritorijalno nisu mnogo udaljene jedna od druge i da će danas, pored OŠ „Sečenji Ištvan“, predavanja biti održana i u osnovnim školama „Đuro Salaj“ i „Matko Vuković“, navodi se na zvaničnoj internet stranici Subotica.rs.

„U sredu, 18. aprila, akcija će se održati u školama ‘Kizur Ištvan’, ‘Jovan Jovanović Zmaj’ i ‘Jovan Mikić’, a 25. aprila u OŠ ‘Sonja Marinković’ i u osnovnim školama u Novom i Starom Žedniku. Naučna istraživanja i statistički podaci nedvosmisleno pokazuju da je ovaj vid edukacije kod najmlađih najbolji način za razumevanje potencijalnih opasnosti, kao i prihvatanje činjenice da je samo pravilno ponašanje bezbedno“ – istakla je Nataša Aleksić.

Uz podsećanje da je krajem avgusta 2017. godine otvoren rekonstruisani i modernizovani putni prelaz koji se nalazi na ukrštanju magistralne pruge Subotica–Bogojevo–državna granica–Erdut i Grabovačke ulice (Proleterskih brigada) i da su opremanje tog prelaza finansirali Grad Subotica i „Infrastruktura železnice Srbije“, pi-ar ovog preduzeća Nenad Stanisavljević najavio je da će subotička lokalna samouprava i „Infrastruktura železnice Srbije“ a.d., kao društveno odgovorno preduzeće, zajednički investirati u obezbeđenje još dva pružna prelaza u Subotici: u Koparskoj ulici i na Bajskom putu.

„Saradnja ostvarena između Grada Subotice i ‘Infrastruktura železnice Srbije’ je primer koji pokušavamo da prenesemo i na druge lokalne samouprave u našoj zemlji. Na teritoriji grada Subotice postoji 51 pružni prelaz i mislim da je upravo zbog toga veoma važno što ćemo u ovoj našoj akciji u narednom periodu učenike od prvog do četvrtog razreda iz devet subotičkih osnovnih škola upoznati sa osnovnim pravilima bezbednog i pravilnog ponašanja u blizini pruge i na putnim prelazima“ – naglasio je Stanisavljević.

Kampanja „Pravilno je bezbedno“ podržana je od međunarodne železničke unije i međunarodne organizacije ILKAD, čiji je „Infrastruktura železnice Srbije“ ravnopravan član, a koja se bavi medijskom i edukativnom prevencijom nesreća na putnim prelazima.

Akcije se organizuju u onim opštinama i gradovima gde je frekvencija železničkog saobraćaja najveća, kao i tamo gde su se do sada događale nesreće na putnim prelazima, a posebno i u onim delovima Srbije u kojima će nakon modernizacije biti značajno povećana brzina vozova ili nakon više godina revitalizovana pruga i ponovo uspostavljen putnički železnički saobraćaj.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*