Subotica: Uređenje drvoreda – zamena postojećih stabala u ulici Branislava Nušića

Kako je i najavljeno u decembru prethodne godine, ovog proleća će se realizovati  jednoobrazno uređenje zelenila u ulici Branislava Nušića u Subotici.

Ovu ulicu, koja se nalazi u užem gradskom jezgru, karakteriše  velik broj prodavnica, uslužnih radnji i ugostiteljskih objekata, a samim tim i veći broj prolaznika.

Drvored je u pomenutoj ulici godinama unazad  popunjavan i orezivan.

Postojeća stabla u ovoj ulici su počela izdizati trotoar, a kako su sklona  vetrolomima, njihove grane oštećuju prozore i fasade i predstavljaju opasnost za ljude i imovinu usled čega se ukazala realna potreba za njihovom zamenom.

Većina postojećih stabala ovog drvoreda (lipe, javori i sibirski brestovi) su propala usled bolesti, suše i žege. Umesto ovih stabala će se posaditi kvalitetne višegodišnje sadnice kalemljene kuglaste trešnje (PRUNUS CERASUS “ GLOBOSA“), koje će ukrasiti ovu ulicu i učiniti je mnogo atraktivnijom.

Karakteristike ovog drveća u pogledu oblika krošnje, visine stabla i razvoja korena će se daleko bolje uklopiti u postojeći ulični ambijent. Sadnja će se izvršiti na način da se  ostvari mogućnost lakog održavanja stabala, odnosno zalivanja i prihrane tokom  narednih godina.

Zamena drvoreda  (ukupno 15 stabala) biće propraćena i izradom novih tipskih otvora za  novoposađena stabla.

Vađenje postojećih i sadnja novih stabala, uz uslov da vremenske prilike budu povoljne, planira se u periodu od 13. marta do 1. aprila, a  radovi na trotoaru u vidu izrade pomenutih tipskih otvora planirani su  da se završe do 1. maja 2019. godine.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*