Subotica:Obeležen Svetski dan Roma i Romkinja

Uz prigodan program koji su priredili učenici i nastavnici  osnovnih škola „Matko Vuković“, „Đuro Salaj“, „Sečenji Ištvan“i Muzičke škole u Subotici je danas, ispred svečanog ulaza u Gradsku kuću, obeležen Svetski dan Roma i Romkinja. Obeležavanju Svetskog dana Roma i Romkinja prisustvovao je član Gradskog veća Ilija Đukanović, koji je tom prilikom čestitao Svetski dan Roma i pedesetu godišnjicu od prvog Svetskog kongresa Roma.

Lokalna samouprava danas obeleževa Međunarodni dan Roma i Romkinja naglasio je Ilija Đukanović, skromnijim aktivnostima zbog trenutne epidemiološke situacije. Kao znak podrške romskoj zajednici u našem gradu postavljena je, kako je rekao, romska zastava iznad svečanog ulaza u Gradsku kuću.

„Grad je ove godine u budžetu opredelio 1,1 miliona dinara za aktivnosti ka unapređenju položaja Roma i Romkinja u Subotici. Podrška je usmerena ka kupovini udžbenika deci iz pet osnovnih škola, zatim aktivnostima u poboljšanju uslova stanovanja u podstandardnim naseljima u Čantaviru. Mi smo možda jedina lokalna samouprav koja ima dva romska koordinatora i time pokazujemo odgovornost i ozbiljnost ka rešavanju kompleksnih problema sa kojima se suočava romska zajednica“, naglasio je Đukanović.

U prethodnom periodu, podsetio je  uspešno su realizovani projekti Romakted i  Interkulturalizam i antidiskriminacija.

„Ono što nas očekuju u narednom periodu je izrada novog Lokalnog akcionog plana koji ističe ove godine ali i ojačavanje lokalnog Saveta za unapređenje položaja Roma i Romkinja sa novim članovim iz privatnog privrednog sektora, javnog sektora i organizacija civilnog društva. Ovo sve sa ciljem podsticanja romske zajednice ka obrazovanju i zapošljavanju“, dodao je Đukanović.

Koordinator za romska pitanja Stevan Nikolić podsetio je da se danas obeležava 50 godišnjica postojanja romske zajednice.

„Na ovaj dan 1971 godine rekli smo da želimo da se zovemo Romi i da nas drugi tako zovu, dobili smo našu zastavu koja se već drugu godinu vijori na Gradskoj kući, dobili smo našu himnu, podsetio je Nikolić.

On je tom prilikom istakao da je interes romske zajednice da gradi zajedničku budućnost  pa su ovog dana đaci  izradili kućicu od kartona, koja kako naglašava, simbolizuje da je Subotica dom svih građana koji žele da grade upravo takvu budućnost. To se vidi kroz politiku Grada Subotice koja je usmerena na inkluziju romske zajednice“, podvukao je Stevan Nikolić.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*