Subotički zoo vrt dobio novog direktora, ali je smrt lavića i dalje misterija

Zoološki vrt na Paliću kod Subotice odgovorio je na pitanja VOICE-a o sudbini mladunčadi lava koji su nestali iz kaveza, ali iz tih odgovora nije nedvosmisleno jasno kakva je bila njihova sudbina.
Subotički zoo vrt dobio novog direktora, ali je smrt lavića i dalje misterija

Foto: Pixabay (ilustracija)
Četiri mladunca lava, koja su se rodila 16. jula, uginula su oko 48 sati kasnije, nakon što je ustanovljeno da su slabi i neuhranjeni. Uprkos njihovom zbrinjavanju i dohranjivanju, veterinar Zoološkog vrta Palić je ocenio da se oni ne razdvajaju od majke lavice, pa je bivši direktor Ustanove doneo odluku da oni ostanu u objektu. Međutim, narednog dana, 18. jula, tela četiri lavića, koja su prethodnog dana bila živa, nisu zatečena u volijeri ni u objektu“, navodi se u odgovoru iz Zoo vrta za VOICE.
Narednog dana, 18. jula, tela četiri lavića koja su prethodnog dana bili živi nismo zatekli u volijeri ni u objektu, čopor ih je odbacio. Nakon što je veterinar utvrdio činjenicu smrti celog legla, bivši direktor Petar Savić je započeo interni postupak o navedenim događajima„, naveli su iz Zoo vrta.
Dodali su da je laviće nakon rođenja lavica prenosila sa jednog mesta na drugo, ali bi legla pored njih.
Istog dana i narednog, 17. jula, zaposleni timaritelji su pokušali da odvoje majku sa mladuncima u unutrašnji objekat, međutim ceo čopor odraslih lavova se kretao zajedno i situacija je za zaposlene bila veoma opasna. U toku dana, 17. jula, uspeli su da odvoje odrasle lavove u objekat, ušli su u volijer i proverili laviće. Radnici su zatekli slabo vitalne i slabe laviće, pa su ih dohranili mlečnom formulom da bi ih ojačali i vratili su ih u unutrašnji objekat. Tom prilikom, leš mrtvorođenog petog lavića nije pronađen„, kazali su iz Zoo vrta.
Dodali su da se majka-lavica ponašala uobičajeno za svoju vrstu, zaštitnički se postavljala prema njima, pa je veterinar smatrao da je najbolja šansa za njihov normalan život da ih prihvati majka i njihov čopor.
VOICE je od Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, putem zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, dobio dopis u kome se navodi da Inspekcija za zaštitu životne sredine tog sekretarijata „do dana sačinjavanja ovog dopisa nije dobila prijavu u vezi uginuća četiri mladunčeta lava u Zoološkom vrtu Palić i ne poseduje dokumentaciju“ u vezi sa ovim slučajem.
Iz ZOO vrta su naveli i da se rodio neuobičajeno veliki broj mladunaca, a da je u prirodi uobičajeno da lavica odhrani jedno do dva mladunčeta, dok je lavica Kiara sa Palića imala pet, od kojih je jedno mrtvorođeno, a četiri su se rodila živa.
U četvrtak je na sednici Skupštine grada Subotice izabrana nova v.d. direktorka Zoološkog vrta Palić Sonja Mandić, koja deset godina radi kao pravnica u ovoj ustanovi.
Na sednici je usvojena i ostavka dosadašnjeg direktora Petra Savića, koji je ostavku podneo 20. septembra, nakon pritiska javnosti u vezi sa uginućem četiri mladunčeta lava.
Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić rekao je na sednici da će prvi zadatak nove v.d. direktorke biti da odgovori na sva pitanja novinara o uginuću lavića i pozvao direktore svih javnih preduzeća da budu mnogo otvoreniji prema predstavnicima medija.
Ja sam mu (Petru Saviću) lično rekao šta sve zameram, zatražio sam da se medijski oglasi i da odgovori na sva pitanja medija – nije me poslušao. Pitao sam ga šta on dalje misli da uradi, shvatio je svoje greške i reagovao je kako treba“, rekao je Bakić novinarima.
IZVOR:021.RS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*