Sud: Pogrešno se interpretira dopuna stava VKS iz 2018.

BEOGRAD: Vrhovni kasacioni sud (VKS) saopštio je da je u javnosti pogrešno interpretirana dopuna stava sednice Građanskog odeljenja tog suda u vezi sa troškovima obrade kredita, ističući da on nije izmenjen u odnosu na stav iz 2018. godine.
vrhovni kasacioni sud, tanjug video
Foto: Tanjug (Video)

Taj stav je dopunjen objašnjenjem o dometu njegove primene i rezultat je nesaglasnosti sudova u njihovim odlukama i obrazloženjima kao i potrebe ujednačavanja sudske prakse, navodi se u saopštenju Opšte sednice VKS, koju čine sve sudije tog suda.

Posebno se ukazuje da je Vrhovni kasacioni sud najviša sudska instanca u Srbiji, te da stavove zauzima u skladu sa zakonom i Poslovnikom o radu, koji nisu obavezujući, već služe ujednačavanju sudske prakse.

Sa stavovima koje je zauzeo Vrhovni kasacioni sud moguće je polemisati isključivo u zakonskim okvirima, navodi se u saopštenju i dodaje da Opšta sednica VKS najoštrije osuđuje „potrebu određenih interesnih grupa da davanjem sopstvenog tumačenja obmanu javnost i politizuju rad VKS“.

Povodom ove dopune stava VKS u vezi sa troškovima obrade kredita, kao i stava o naplati premije za osiguranje kredita, danas su održani protesti građana i advokata, koji su tražili hitno povlačenje stavova, tvrdeći da su oni doneti u korist banaka, a na štetu građana, mimo zakona i dosadašnje prakse i stavova VKS.

 

IZVOR:DNEVNIK

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*