Sutra počinje probni završni ispit za osmake

Probni završni ispit za učenike osmog razreda  za školsku 2020/2021.godinu u osnovnim školama na teritoriji Republike Srbije realizovaće se sutra i u subotu, 9. i 10. aprila 2021. godine.

 

Učenici osmog razreda, sutra, u petak, 9. aprila 2021. godine sa početkom u 13 časova, polagaće test iz matematike, a u subotu 10. aprila 2021. godine test  iz srpskog, odnosno maternjeg jezika sa početkom u  9 časova, dok će kombinovani test imati istog dana sa početkom u  11. 30 časova.

 

Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić  kaže da je sve spremno za polaganje probnog završnog ispita.

 

„Probni završni ispit treba da omogući učenicima da se upoznaju sa procedurama ispita i načinom polaganja. Učenici treba da rade zadatke bez tenzije i bez treme. Probni završni ispit je provera trenutnog znanja, koji treba da pokaže koliko su spremni i šta je još potrebno da eventualno nauče kako bi upotpunili svoje znanje za završni ispit“, rekao je Ružić.

 

Na probnom završnom ispitu učenici i zaposleni prolaze kroz utvrđene procedure ispita – vreme dolaska, potreban pribor, postupanje i pravila pre, u vreme i nakon završenog ispita, organizaciju prostora i rada, uloge odeljenjskog starešine, dežurnih nastavnika, supervizora i drugo.

Probni završni ispit održaće se u školi, u grupama ne većim od 15 učenika, uz poštovanje svih epidemioloških mera.

 

Ovaj test se ne ocenjuje. Rešavanje testova traje 120 minuta.

 

Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja pripremio je ispitna pitanja koja su dostavljena školama preko nadležnih školskih uprava. Direktor Zavoda, Branislav Ranđelović rekao je da su zadaci u testovima pripremljeni u potpunosti i u skladu sa važećim predmetnim standardima u našem obrazovnom sistemu, kao i u skladu sa programima i sadržajima predmeta koji se testiraju.

 

Ministar Ružić u subotu, 10. aprila 2021.godine, posetiće Osnovnu školu „Josif Pančić“ na Banovom brdu i razgovarati sa učenicima koji polažu probni završni ispit.

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*