Sve veće gužve u Kovid ambulanti na Novom naselju, počela da radi posebna ambulanta za trudnice

Kovid ambulanta na Novom naselju svaki dan beleži između 200 do 300 novozaraženih, a zbog rasta broja pacijenata od danas radi i posebna ekipa za trudnice.
Sve veće gužve u Kovid ambulanti na Novom naselju, počela da radi posebna ambulanta za trudnice

Foto: 021.rs
Glavni tehničar Doma zdravlja „Novi Sad“ Nenad Vukas za 021.rs kaže da od jutros imaju veće gužve i da se ne smanjuje pritisak, jer su u protekla 24 sata imali 572 pregleda. Od 388 antigenskih testova njih 183 je bilo pozitivno i očekuje se da među još 150 PCR testova čiji će rezultati stići u toku dana bude pozitivnih.
Prema njegovim rečima, ne raste samo broj odraslih koji su oboleli, već i dece.
Prelazimo u danu 50 odsto pozitivnih od broja osoba koje se jave, a imamo porast javljanja, među kojima su i deca. Uglavnom, svaki dan imamo rast od 50 do 100 i više zaraženih u odnosu na prethodni dan. Videćemo šta će biti sada posle vikenda, kada je uvek manji pad, ali od jutros su nam čekaonice u ambulanti pune„, priča Vukas.
Za sada radno vreme ambulante ostaje od 7 do 22 časa, ali se povećava broj ekipa i od 10 časova danas je počela da radi posebna Kovid ambulanta za trudnice. Ona se nalazi na drugom spratu objekta na Novom naselju, a radno vreme je od 10 do 13 časova. Broj telefona odeljenja za trudnice je 4879-266.
Sada u Kovid ambulanti na Novom naselju radi ukupno 12 ekipa.
Vukas za 021.rs kaže da podaci iz ambulante govore da je više od 90 odsto novozaraženih nevakcinisano i da među onima koji su oboleli ima dnevno desetak ili više teže obolelih pacijenata koji moraju da idu u Kovid bolnicu na Mišeluku. On objašnjava i da preostalih osam, devet odsto zaraženih, koji su vakcinisani, nemaju teže simptome i zato ponovo apeluje na građane da se vakcinišu.
Podaci Doma zdravlja su da je u Novom Sadu dve doze primilo oko 170.000 građana, a tri doze 18.300 ljudi. Vakcinalni punktovi u ambulanti na Novom naselju i TC Promenada rade svaki dan od ujutru do uveče, dok ambulanta „Jugovićevo“ na Detelinari radi tokom popodneva. Vakcinalni autobus se uglavnom nalazi kao ispomoć na Novom naselju, a još se čeka na otvaranje dodatnih vakcinalnih punktova u Apolo centru i Veterniku.
Vukas za 021.rs navodi da imaju dovoljne količine Sinofarm i Fajzer vakcine za sve doze, kao i nešto doza Astrazeneke, da se očekuju nove količine Sputnjik V vakcine, a uskoro stižu i prve doze Moderne.
On kaže i da dnevno daju od 1.200 do 1.500 vakcina, da se beleži blago povećanje davanje prve doze što je uticaj poslednjeg talasa zaraze, ali da je to i dalje daleko manje nego proletos.
IZVOR:021.RS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*