Svečano otkrivanje spomenika despotu Stefanu Lazareviću u Beogradu 19. aprila

Spomenik despotu Stefanu Lazareviću, rad vajara akademika Svetomira Arsića Basare, koji će se nalaziti na skveru između ulica Gundulićev venac, Drinčićeve, Palmotićeve i Bulevara despota Stefana, biće otkriven 19. aprila, izjavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Goran Vesić je rekao da je spomenik izrađen po idejnom rešenju vajara Svetomira Arsića Basare, na osnovu postojećeg vajarskog dela ovog autora izloženog u postavci Istorijskog muzeja Srbije, saopštio je Beoinfo.

Svečano otkrivanje spomenika despotu Stefanu Lazareviću u Beogradu 19. aprila

Svečano otkrivanje spomenika despotu Stefanu Lazareviću u Beogradu 19. aprila

„Visina spomenika, koji će biti izliven u bronzi, iznosiće četiri metra bez postamenta, dok će postament, takođe u bronzi, biti visok svega devet centimetara, kako bi se omogućila bolja interakcija građana s vajarskim delom. Despot Stefan je prikazan sa tipičnim atributima srednjovekovnog vladara, kao veliki junak i vešt ratnik, ali je istovremeno naglašena duhovna i intelektualna strana njegove izuzetne ličnosti“, napominje Vesić.

U desnoj ruci, kaže, drži spušten mač, koji pripada tipu velikog viteškog mača sa produženom drškom kakav se koristio u Srbiji krajem 14. veka i bio u upotrebi u 15. veku, a u levoj ruci drži knjigu.

„Sam spomenik odiše snagom i odlučnošću koju je despot Stefan posedovao“, dodaje Vesić.

Nema srednjovekovnog srpskog vladara koji je značajniji za Grad Beograd od despota Stefana Lazarevića (1377-1427), ocenio je Vesić.

„Važio je za pragmatičnog, mudrog i uspešnog vojskovođu. Bio je veliki pokrovitelj umetnosti i kulture. Uz svestrano obrazovanje, prosvetiteljsku aktivnost i pesništvo, despot Stefan je gotovo nestvaran spoj viteške hrabosti, raskošne inteligencije, bogatog obrazovanja i izuzetne duhovne i fizičke lepote. Pod njegovom vlašću, Beograd je 1404. godine postao prvi put u istoriji prestonica Srbije“, kaže Vesić.

Od tada, dodaje, Beograd postaje trajni politički, kulturni i identitetski centar srpske države.

„U svojoj povelji Beogradu despot Stefan je napisao: ‘Nađoh najkrasnije mesto od davnina, preveliki grad Beograd, koji je po slučaju razrušen i zapusteo. Sazdah njega i posvetih ga Presvetoj Bogorodici'“.

Od ove godine, odlukom Skupštine grada Beograda, Nagrada grada Beograda nosi naziv „Nagrada grada Beograda – despot Stefan Lazarević“, a svi dobitnici uz povelju dobijaju u statuu koju je radio akademik Basara, najavio je Vesić.

„Zato je svečano otkrivanje spomenika despotu Stefanu Lazareviću planirano u okviru manifestacije ‘Dani Beograda’, koja će se održati od 16. do 19. aprila“, rekao je Vesić.

 

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*