Svečano otvorena izložba „Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske“

U sredu, 11. jula 2018. godine u 20.00 sati u Galeriji Matice srpske, Trg galerija 1, svečano je otvorena izložba Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske.

Na otvaranju izložbe su govorili dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, Asja Drača Muntean, pomoćnik ministra za međunarodne odnose i evropske integracije pri ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije i Pol-Anri Prese, šef za informisanje, komunikaciju i medije pri Delegaciji Evropske unije u Republici Srbiji. Oni su istakli značaj izložbe i tema o kojima govori, imajući u vidu društveni i kulturni kontekst savremenog trenutka.

Povodom obeležavanja Godine evropskog kulturnog nasleđa na nacionalnom nivou, izložba Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske predstavlja umetnička dela domaćih i stranih autora, iz različitih epoha, izvedena u različitim tehnikama, objedinjena u nameri da se promisli o fenomenima i vrednostima na kojima se temelji evropska civilizacija. Na ovaj način izdvojile su se četiri teme i celine prikazane na izložbi: Nasleđe, Sloboda, Progres i Raznolikost.

Nasleđe ispričano kroz mitove i religije kao osnove evropske kulture je polje u kome se kroz bogatstvo lokalnih diverziteta, običaja i tradicije ističu čovekove mane i vrline pretočene u svima dobro poznate priče i slike. Kao druga tema ukazala se Sloboda kao ideal nacija i pojedinca, ali istovremeno umetnika, naučnika i filozofa, kao nešto što se osvaja, brani i promoviše. Zatim, Progres objašnjen kao stalna težnja evropskih naroda ka napretku kako bi se održala konkurentnost i prosperitet; težnja koja je zasnovana na obrazovanju, nauci, inventivnosti i kreativnosti sa ciljem da se obezbedi napredak čitavog kontinenta. I konačno, Raznolikost kao temeljna osobenost Evrope koja objedinjuje različite nacije, jezike, religije i opredeljenja sa ciljem stvaranja tolerantnijeg i razumnijeg društva.

Izložbom je ponuđeno jedno od više mogućih čitanja i sagledavanja evropskih vrednosti i fenomena kroz izložena umetnička dela, a s idejom da se publika podstakne na razmišljanje o njima.

Izložbu prati dvojezična publikacija Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske / European Phenomena in the Collection of the Gallery of Matica Srpska sa raspravnim tekstovima kustosa i konzervatora mr Danila Vuksanovića, Luke Kulića, Miroslave Žarkov i Stanislave Jovanović, kao i reprodukcijama svih izloženih umetničkih dela iz kolekcije Galerije Matice srpske.

Tokom trajanja izložbe biće priređen prateći program u vidu kustoskih vođenja subotom u 11.00 i 17.00 sati i predavanja petkom u 19.00 sati.

Izložba je otvorena do 16. septembra 2018. godine.

Realizaciju izložbe i kataloga omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije koje je ovaj projekat uvrstilo u okvir nacionalnog programa sa sloganom Naše nasleđe: tamo gde se prošlost susreće sa budućnošću kao deo obeležavanja Godine evropskog kulturnog nasleđa na nacionalnom nivou.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*