Svečano otvorena izložba „Evropski fenomeni“ u Nacionalnom umetničkom muzeju u Temišvaru

U ponedeljak, 26. jula 2021. godine u 18.00 sati (po rumunskom vremenu) svečano je otvorena izložba Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske u Nacionalnom umetničkom muzeju u Temišvaru, koja predstavlja umetnička dela domaćih i stranih autora, iz različitih epoha, izvedena u različitim tehnikama, objedinjena u nameri da se promisli o fenomenima i vrednostima na kojima se temelji evropska civilizacija.

Na otvaranju izložbe govorili su dr Filip Petku, v. d. upravnika Nacionalnog umetničkog muzeja, dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, Alin Adrijan Nika, predsednik Okruga Timiš, Julija Popović, sekretar ministarstva kulture Rumunije, dok je izložbu svečano otvorila Maja Gojković, potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Republike Srbije. Samom otvaranju izložbe prethodilo je izvođenje predstave Crnjanski o Temišvaru u produkciji srpske scene pri Pozorištu za decu i mlade „Merlin” iz Temišvara.

 

Obraćajući se brojnoj publici upravnica Galerije dr Tijana Palkovljević Bugarski rekla je: Izuzetna mi je čast što Galerija Matice srpske kao jedna od najstarijih i najbogatijih muzejskih ustanova u Srbiji ima priliku da sa delima iz svoje kolekcije gostuje u Temišvaru. O istorijskoj povezanosti naših gradova svedoči natpis na ulazu u muzej koji ukazuje da je ovo zdanje nastalo kad je Eugen Savojski nakon čuvene Bitke kod Petrovaradina, današnjeg Novog Sada, u svom pohodu ka slobodi stigao upravo ovde. Neverovatna je slučajnost da jedna od slika na izložbi koju večeras otvaramo prikazuje upravo ovog velikog vojskovođu i gore pomenutu bitku.

Upravnik Nacionalnog umetničkog muzeja ukazao je da su umetnost i iskrena želja za saradnjom ključni u ostvarinju saradnje, zajedničkog rada i napretka. Ovom izložbom u Temišvaru, kolege iz Novog Sada ukazale su da evropski fenomeni imaju svoj ritam, koji podstiče i otvara nove teme za razmišljanje. Kao četiri osnovne vrednosti koje delimo i na kojima je zasnovana Evropa prepoznali su slobodu, progres, nasleđe i raznolikost, koje su vizuelno predstavili delima iz svoje kolekcije. Ističući značaj izložbe ministarka kulture i informisanja RS Maja Gojković izjavila je da se Izložbom ispisuje novo poglavlje u istoriji odnosa Novog Sada i Temišvara, dva važna kulturna centra u regionu i time na još jedan način zajedničkim snagama obogaćujemo stranice davno započete priče o prijateljstvu srpskog i rumunskog naroda. Posebnu vrednost ovom kulturnom događaju daje činjenica  da će publika moći da vidi deo fonda Galerije Matice srpske, čije je sedište u Novom Sadu, Evropskoj prestonici kulture 2022. godine, kao i što se izložba odigrava u Temišvaru, koji će ovu prestižnu titulu poneti u 2023. godini.

           

 

 

***

 

Galerija Matice srpske iz Novog Sada i Nacionalni umetnički muzej u Temišvaru potpisali su u decembru 2019. godine Protokol o saradnji sa namerom da se kroz realizaciju zajedničkih projekata i izložbi povežu dve buduće evropske prestonice kulture – Novi Sad i Temišvar – koje će tu prestižnu titulu nositi 2022. i 2023. godine.

Izložba Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske prvi put je priređena u Galeriji Matice srpske tokom leta 2018. godine, da bi se sada predstavila u Temišvaru. Kroz četiri celine – Nasleđe, Sloboda, Progres i Raznolikost, izložbom je ponuđeno jedno od više mogućih čitanja i razmišljanja o evropskim vrednostima i fenomenima kroz izložena umetnička dela, a s idejom da se publika kroz komunikaciju sa umetničkim idejama podstakne na razmišljanje o vrednostima na kojima se temelji evropsko društvo. Ovako koncipirana izložba ukazuje ne samo na evropske vrednosti, već i na težnju da muzeji budu mesta aktivnog društvenog dijaloga i prosperiteta, u cilju kreiranju boljeg, lepšeg i humanijeg društva.

 

Izložba jeotvorena do 15. septembra 2021. godine.

Realizaciju izložbe i kataloga omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Autonomne pokrajine Vojvodine, kao i Okrug Timiš.

 

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*