Svečano otvorene Olimpijske igre u Tokiju

(AP – D.J.)

TOKIO – Olimpijske igre u Tokiju, 32. po redu, svečano su otvorene danas u glavnom gradu Japana.

Ceremonija otvaranja, shodno pandemiji korona virusa, nije bila spektakularna kao ranije, a tokom programa odata je počast svim žrtvama bolesti zbog koje su Igre odložene prošle godine.

Olimpijsku zastavu Japanu predao je prvi čovek Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah.

Ovogodišnje odložene OI drugačije su od svih dosadašnjih u istoriji, održavaju se u vreme borbe sa pandemijom korona virusa, zbog čega se najveća sportska smotra na svetu održava bez prisustva navijača.

Sportisti su defilovali uz muziku iz čuvenih japanskih video igara, tradicionalno su prvi izašli sportisti Grčke, a nakon toga krenule su da defiluju zemlje na slovo „I”, jer to početno slovo na japanskom. Prvi put u istoriji u defileu je učestvovao i tim sastavljen od izbeglica.

Srbija će predstavljati 86 sportista iz 16 različitih disciplina, a državnu zastavu Srbije na otvaranju nosili su košarkašica Sonja Vasić i vaterpolista Filip Filipović.

Na Olimpijskom stadionu u Tokiju, čiji je kapacitet 68.000 ljudi, na ceremoniji otvaranja prisustvuje manje od 1.000 ljudi, među kojima su predstavnici medija i olimpijskih delegacija i nekoliko svetskih lidera.

Olimpijske igre u Tokiju trebalo je da budu održane prošlog leta, ali su odložene na godinu dana zbog pandemije korona virusa, a u Japan dolazi više od 11.300 sportista iz 200 zemalja i regiona.

Takmičenja na Olimpijskim igrama traju do 8. avgusta, prenosi Tanjug.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*