Svečanost povodom 15 godina članstva Republike Srbije u CISM

Svečanost povodom jubileja 15 godina članstva Republike Srbije u Međunarodnom savetu za vojne sportove CISM i ceremonija otvaranja „8. CISM čelendž kupa u planinskom trčanju Kopaonik 2018“ održana je u kongresnoj sali Hotela „Grand“.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković, otvorio je, tom prilikom, međunarodno vojno takmičenje „8. CISM čelendž kup u planinskom trčanju“, poželevši dobrodošlicu gostima i takmičarima u ime ministra odbrane. Čestitajući jubilej, državni sekretar Živković istakao je da sportisti Vojske Srbije već 15 godina ponosno nose zastavu Republike Srbije, jačajući odbrambene kapacitete naše države, promovišući našu Vojsku i Republiku Srbiju na najbolji način.

„Koristim ovu priliku da najavim formiranje posebne organizacijske celine za sport u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, sa sportskom jedinicom u svom sastavu. Time ćemo obezbediti da se vojnim sportistima priključe i vrhunski sportisti, kojima će biti obezbeđeni svi potrebni uslovi za adekvatan trening i nastup na takmičenjima iz kalendara nacionalnih granskih sportskih saveza“ – naglasio je državni sekretar Živković.

Šef delegacije Republike Srbije pri CISM brigadni general Siniša Radović istakao je da je, tokom prethodnih deceniju i po, naša delegacija uložila značajne napore na jačanju opšte fizičke spremnosti, sportskog duha i prijateljstva pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sa pripadnicima drugih oružanih snaga na brojnim manifestacijama u zemlji i inostranstvu.

„Naša delegacija, u narednom periodu, razviće strategiju sporta, nadograditi je novim ciljevima u kojima predstoje novi izazovi kako na takmičenjima širom sveta, tako i u organizaciji sportskih događaja u Republici Srbiji“ – naglasio je general Radović dodajući da naše vojne sportiste naredne godine očekuju veliki izazovi među kojima je i učešće na vojnim igrama u Kini.

Povodom jubileja, svečanosti su prisustvovali i visoki funkcioneri CISM iz Brisela, generalni sekretar pukovnik Mambi Koita iz Gvineje i predsednik komisije za atletiku pukovnik Muhamed Suliman iz Katara.

Pukovnik Koita uručio je medalju CISM šefu delegacije Republike Srbije pri CISM brigadnom generalu Siniši Radoviću, za posvećenost negovanju vrednosti te organizacije i promociju vojnog sporta.

Na današnjoj svečanosti, predstavnik komapnije Mocart d.o.o. Borjan Popović, oficijelnog partnera Ministarstva odbrane, uručio je sportsku opremu atletskoj ekipi delegacije Srbije pri CISM.

Na „8. CISM čelendž kup u planinskom trčanju“, osim ekipe Srbije, učestvuju i ekipe oružanih snaga Rumunije, Poljske, Slovenije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i prvi put ekipa oružanih snaga Ruske Federacije.

Organizatori „8. CISM čelendž kup u planinskom trčanju“ su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, tehnički organizator je Delegacija Republike Srbije pri Međunarodnom savetu za vojne sportove CISM, u suorganizaciji sa opštinama Raška, Brus, Leposavić, JP Skijališta Srbije, Nacionalnim parkom „Kopaonik“, MK Rezort i Atletskim savezom Srbije.

Međunarodni savet za vojne sportove CISM, interdisciplinarna svetska vojna sportska organizacija, pod sloganom “Prijateljstvo kroz sport”, okuplja oružane snage 137 zemalja sveta, a Republika Srbija primljena je kao njegova 127. članica na „58. Generalnoj skupštini i Kongresu CISM“, sa ciljem da participira u održivom razvoju svetskog mira i unapređivanju međuarmijske saradnje, poverenja i pomirenja u regionu kroz sport.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*