Svečanost povodom Dana Srpskog narodnog pozorišta

U četvrtak, 28. marta 2019, program svečanosti počeo je polaganjem cveća na spomenike Jovanu Steriji Popoviću, Marini Olenjinoj i Peri Dobrinoviću, kod biste Drage Spasić i na grob Stefana Stefanovića (kod Uspenske crkve), a zatim je u donjem foajeu scene „Pera Dobrinović“ otvorena izložbaIzbrisano pamćenje: vizuelna rekonstrukcija nestalog arhitektonskog nasleđa Novog Sada“, autora Miroslava Šilića, Dubravke Đukanović iMine Cvetinović Pavkov, profesora Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Centralni deo svečanosti je počeo u podne, na sceni „Pera Dobrinović“, projekcijom filma snimljenog u okviru projekta Izbrisano pamćenje: vizuelna rekonstrukcija nestalog arhitektonskog nasleđa Novog Sada“, a zatim je usledila svečana beseda dr Zorana Đerića, upravnika i pozdravna reč koju je uputila Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

U umetničkom delu programa učestvovali su: MarijaMedenica, glumica, koja je interpretirala „Molitvu hazarske princeze Ateh“ iz Hazarskog rečnika Milorada Pavića, SanjaMikitišin, glumica, koja je govorila stihove pesme Danila Kiša „Raštimovani klavir“, VišnjaPopov, mecosopran, koja je pevala ariju Olge iz opere Evgenije Onjegin Petra Iljiča Čajkovskog, a uz klavirsku saradnju StrahinjeĐokića.

Dodena su i priznanja: tri zlatne medalje „Jovan Đorđević“ dr Zoranu T. Jovanoviću,RadojuČupiću i ŽeljkiMilanović i dve srebrne medalje „Jovan Đorđević“ koje su pripale Narodnom pozorištu Priština – sa sedištem u Gračanici, koju je preuzeo direktor tog pozorišta Predrag Radonjić, i StanojuŽeravici. U ime nagrađenih govorio je dr Zoran T. Jovanović. Voditelji svečanosti bili su Sonja Damjanović i Nebojša Savić.

Nakon svečanosti upriličen je i progodan koktel za nagrađene. Program svečanosti biće zaokružen večerašnjim izvođenjem predstave Na Drini ćuprija, po motivima dela Ive Andrića, u režiji i adaptaciji Kokana Mladenovića, na sceni „Pera Dobrinović“ u 19.30.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*