Švedska presporo reagovala na širenje pandemije

(Foto EPA-EFE/FREDRIK SANDBERG)

STOKHOLM – Odgovor Švedske na širenje koronavirusa bio je prespor, a pripreme za suočavanje sa pandemijom bile su nedovoljne, saopštila je danas komisija koja je proučavala reagovanje zemlje na kovid-19, a koju je imenovala sama vlada pod pritiskom parlamenta.

Rana strategija Švedske u vidu izbegavanja karantina i mera kao što su maske za lice i samo postepeno pooštravanje ograničenja, učinila je tu zemlju „izuzetkom” u prvoj godini pandemije kada su se mnoge zemlje širom Evrope odlučile da primene stroža ograničenja, navodi agencija Rojters.

Komisija je saopštila da će se u svom konačnom izveštaju pozabaviti švedskom strategijom neuvođenja lokdauna, ali da njeni preliminarni nalazi pokazuju da su mere kasno uvedene kako u odnosu na susedne nordijske zemlje tako i u vezi sa širenjem virusa u Švedskoj tokom proleća 2020. godine.

„Švedsko rukovanje pandemijom obeležila je sporost u odgovoru”, saopštila je komisija, dodajući da su „početne mere prevencije i kontrole bolesti bile nedovoljne da zaustave ili čak značajno ograniče širenje virusa u zemlji”, prenosi Tanjug.

Komisija je primetila i da je trebalo „isuviše dugo” da se izgradi dovoljan kapacitet za testiranje.

Vlasti su se u velikoj meri oslanjale na dobrovoljne preporuke ljudima da se društveno distanciraju i peru ruke, a javna mesta kao što su škole, restorani i preduzeća ostala su uglavnom otvorena.

Vlada je, kako ocenjuje komisija, veliki deo odgovornosti za borbu protiv virusa prebacila na zdravstvenu agenciju i njenog glavnog epidemiologa Andersa Tegnela.

Švedska je zabeležila više od 15.000 smrtnih slučajeva zbog koronavirusa, što je drastično više od nivoa u susednim zemljama koje su primenile stroža ograničenja.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*