Svemirska stanica bi mogla uzrokovati „vatrenu kišu“ nad Evropom

Evropska svemirska agencija (ESA) je već smanjila broj mogućih lokacija na koje bi mogla da padne kineska svemirska stanica Tiangong-1, a koja će doživeti svoj kraj početkom 2018. godine.EPA će predvoditi međunarodnu kampanju sastavljenu od 13 svemirskih agencija širom sveta, čiji je zadatak praćenje kineske stanice, koja je započela svoje konačno spuštanje ka Zemlji. Veći deo letjlice će izgoreti pri ulasku u Zemljinu atmosferu, saopštila je ESA.

Dosad prikupljeni podaci pokazuju da bi Španija, Portugal, Italija, Bugarska i Grčka mogle biti na „vatrenoj liniji“ ukoliko se veći delovi svemirske stanice ne raspadnu u atmosferi.

ESA je preuzela vodeću ulogu u kampanji IADC-a (Inter Agency Space Debris Coordination Committee), komiteta koji čine američka NASA, ruski Roscoscoms, japanska JAXA, indijski ISRO, južnokorejski KARI i Kineska nacionalna svemirska agencija, kao i brojne evropske svemirske agencije.

Kontakt sa stanicom ne postoji od 2016. godine, a napuštena je 2013. godine. Očekuje se da će nekontrolisano ući u atmosferu između januara i marta naredne godine.

 

Izvor: 021.rs

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*