Svet: Korona do sada odnela 88.505 života, u Rusiji testirano više od milion osoba

NJUJORK –

Do sada je u svetu od novog korona virusa obolelo 1.518.773 , dok je preminulo 88.505 osoba.

EPA-EFE/JUSTIN LANE

U kritičnom stanju je četiri odsto obolelih, odnosno 48.079 osoba, pokazali su najnoviji rezultati objavljeni na portalu worldofmeters.

Najviše obolelih je u SAD gde je obolelo 435.128 osoba, a slede Španija sa 148.220, Italija sa 139.422 i Nemačka sa 113.296 obolelih.

Od azijskih zemalja, najviše obolelih je u Kini u kojoj se bolest pojavila -81.865, a od bliskoistočnih najteža situacija je u Iranu gde je zaraženo 64.586 osoba.

Po broju preminulih najteža situacija je u Italiji gde je zabeleženo 17.669 slučajeva, a zatim u SAD (14.795) i Španiji (14.792).

U Srbiji je od virusa Covid-19 obolelo 2.666, a preminulo 65 osoba.

Rusija: Obolelo 8.672, dok se za 171.000 osoba sumnja

U Rusiji je do sada obavljeno više od milion testiranja na virus Kovid-19, saopštila je danas Savezna služba za nadzor zaštite prava potrošača i dobrobiti ljudi.

U Rusiji je od Kovid-19 obolelo 8.672 osoba, dok se za 171.000 osoba sumnja da su zaražene i nalaze se pod medicinskim nadzorom.

Od virusa su preminule 63 osobe, a ruska vlada je ranije uspostavila internet stranicu preko koje građani mogu da se informišu o novom korona virusu.

Rekordan broj zaraženih u Japanu

Japan je danas po prvi put zabeležio više od 500 novih slučajeva virusa korona u jednom danu.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je ukupan broj zaraženih dostigao 4.768, javlja AP.

Rastu broja novih slučajeva je prethodila odluka premijera Šinza Abea da uvede vanredne mere u Tokiju i još šest
oblasti, uz zahtev da ljudi smanje fizičke kontakte za bar 70 odsto.

Lokalnim vlastima je pružena mogućnost da uvedu strože mere kontrole kretanja, ali bez kažnjavanja prekršilaca.

U Tokiju su građani pozvani da ne napuštaju domove, ali mnoge firme oklevaju da dozvole rad od kuće, što dovodi u sumnju efikasnost državnih mera.

U Australiji najmanji broj novozaraženih za tri nedelje

Broj novih slučajeva korona virusa u Australiji nastavlja da opada i danas je najniži u poslednje tri nedelje.

Zabeleženo je 96 novih slučajeva, prvi put manje od 100 od 17, marta, rekao je ministar zdravlja Greg Hant. Vrhunac epidemije bio je 28. marta kada je potvrđeno 457 novih slučajeva.

Ukupno je u Australiji obolelo nešto više od 6.000 ljudi, a preminula 51 osoba, prenosi AP.

U Brazilu od Covid-19 obolelo 15.927 osoba

Brazilski ministar zdravlja Luiz Enrike Mandeta izjavio je danas da država pokušava da nabavi hiljade respiratora iz Kine radi borbe protiv novog korona virusa, ali i da država traži od brazilskih kompanija da proizvode uređaje.

Kako je rekao, Kina nije potvrdila da će prodati Brazilu respiratore, ali i da je ishod neizvestan zbog jake konkurencije koja takođe pokušava da nabavi sanitetske potrepštine, prenosi Rojters.

U Brazilu je do sada od Covid-19 obolelo 15.927 osoba, preminulo 800, a Mandeta je rekao da posebno zabrinjava pojava virusa u plemenima, gde su zabeleženi prvi slučajevi među pripadnicima Janomama plemena.

Si upozorio na drugi talas virusa Covid-19

Kineski predsednik Si Đinping upozorio je danas na „nove teškoće i izazove“ i rizik od drugog talasa zaraze.

On je u sredu, na sednici vrhovnog tela Kineske komunističke partije – Stalnog odbora politbiroa rekao da se, usled rastućih pritiska na svetsku ekonomiju, „nestabilni i nesigurni faktori“ povećavaju, prenosi Rojters.

„Nove teškoće i izazovi su se pojavile zbog obnove i pokretanja rada u Kini i ekonomskog i društvenog razvoja“, rekao je Si.

Istovremeno, Si je tražio od nadležnih da pažljivo nadgledaju uvezene slučajeve iz inostranstva i spreče izbijanje novog talasa zemlji.

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*