Svorcan: Za dan potrošimo onoliko kiseonika koliko za šest meseci

BEOGRAD –

Direktor KBC „Zvezdara“ Petar Svorcan izjavio je danas da su kapaciteti te bolnice popunjeni 95 odsto i istakao da se količina kiseonika, koja se ranije trošila za šest meseci, sada potroši za dan.

„U poslednja dva dana smo imali 80 prijema, toliko smo i otpustili. Intezivne i poluintezivne nege su skoro pune, a 12 najtežih pacijenata je intubirano i stavljeno je na mehanicku ventilaciju“, rekao je Svorcan.

On je za RTS kazao da je klinička slika pacijenata ozbiljna i da se to vidi i kroz potrošnju kiseonika.

kovid, bolnica, pacijent, i, lekar

Tanjug (Strahinja Aćimović)

„Naša potrošnja kiseonika sada na dnevnom nivou kreće se između pet i po i šest tona kiseonika, što je u vreme kada smo bili u ne-kovid režimu bilo dovoljno za nekoliko meseci, čak i za pola godine“, rekao je direktor KBC „Zvezdara“.

Govoreći o starosnoj strukturi pacijenata u bolnici, Svorcan kaže da je najviše pacijenata srednje životne dobi.

On je istakao i da većini pacijenata, odmah po prijemu, treba kiseonik, a neki idu pravo na intenzivnu negu.

„Sva godišta su zastupljena, najmlađi pacijent nam je imao 23 godine, a nastarija osoba 96 godina. U ovom trenutku dominiraju pacijenti srednje ka starijoj životnoj dobi, a kliničke slike su srednje ka teškoj kliničkoj slici“, rekao je Svorcan.

Na pitanje šta misli o okupljanju i igranju kola kod spomenika Stefanu Nemanji, rekao je da takva slika izaziva osećaj gorčine i besa.

„Ja dolazim iz crvene zone gde se godinu dana borimo protiv korone i lečimo najteže pacijente. Svi zdravstveni radnici kada vide ovakve slike osećaju gorčinu i bes jer znaju da će se to nepoštovanje mera na kraju reflektovati kroz povećane prijeme u naše bolnice i kroz popunjenost bolnica do maksimalnih kapaciteta“, rekao je Svorcan.

Bolnice su, naglasio je, maksimalno popunjene i uopšte nije potrebno da dodatno povećava taj broj.

„Jer taj broj ljudi koji se okupio da igra kolo, otići ce na razne strane, proširiće virus i po svojoj porodici, okolini, rodbini, na radnom mestu i taj broj će maksimalno rasti“, upozorio je Svorcan.

Svorcan je rekao da je u klinici kojom upravlja dosad vakcinisano 700 zaposlenih i apelovao na na građane da se vakcinišu jer vakcina nema alternativu i spašava život.

On je dodao i da se određen broj vakcinisanih zarazio korona virusom, ali je naglasio da oni imaju lakšu kliničku sliku.

„Ima i vakcinisanih pacijenata, to nije ništa neočekivano, to su pretežno osobe koje ili nisu kompletno vakcinisane ili su zaražene odmah posle primljene druge doze. Veoma je bitno istaći da ti pacijenti imaju lakšu kliničku sliku i da vakcina štiti od teške kliničke slike, intenzivne nege, mehaničke ventilacije, tj. spašava živote. Ti pacijenti koji su vakcinisani se živi i zdravi idu svojoj kući“, zaključio je Svorcan.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*