SZO kritikuje sporost vakcinacije u Evropi

Red za vakcinaciju u Berlinu (Foto Beta/AP)

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) kritikovala je danas „neprihvatljivu” sporost vakcinacije protiv koronavirusa u Evropi, koja je mesecima suočena sa veoma zabrinjavajućom epidemiološkom situacijom.

„Sporim tempom vakcinacije produžava se pandemija”, saopštio je evropski ogranak SZO i ukazuje da je broj novih slučajeva u Evropi naglo povećan u poslednjih pet nedelja.

Direktor SZO za Evropu Hans Kluge poručio je da su „vakcine najbolji put za izlazak iz pandemije”, prenosi Beta.

„Ne samo da deluju, već su i vrlo efikasne u ograničavanju infekcija. Ipak, primena ovih vakcina je neprihvatljivo spora”, naveo je Kluge u saopštenju.

„Da budem jasan: moramo ubrzati proces povećanjem proizvodnje, smanjenjem prepreka za isporuku vakcina i upotrebom bilo koje doze koju imamo na zalihama”, istakao je Kluge.

Kluge je takođe upozorio da je veoma zabrinjavajuća situacija u regionu u poslednjih nekoliko meseci.

U evropskom regionu SZO, koji uključuje pedesetak zemalja među kojima i Rusiju i nekoliko država centralne Azije, broj umrlih prošle nedelje premašio je 24.000 i „ubrzano” se približava milionskoj brojki, navodi ta organizacija.

Broj novozaraženih je na nedeljnom nivou dostigao 1,6 miliona, dok je bio ispod milion pre samo pet nedelja, ukazuje SZO.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*