SZO: Omogućiti putovanja i vakcinisanima kineskom vakcinom

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da bi sve vakcine protiv kovida-19, koje je odobrila za hitnu upotrebu, trebalo da budu priznate u zemljama koje otvaraju granice vakcinisanim putnicima.

Ovaj potez mogao bi da izazove zapadne zemlje da prihvate i dve naizgled manje efikasne kineske vakcine, koje je zdravstvena agencija Ujedinjenih nacija odobrila, ali većina evropskih i severnoameričkih zemalja nije.

Pored vakcina Fajzer-BioNTek, Moderne, Astrazeneke i Džonson i Džonson, SZO je dala zeleno svetlo i dvema kineskim vakcinama, koja su proizveli Sinovak i Sinofarm.

Savet Evropske unije je u maju ukinuo restrikcije za neesencijalna putovanja za gradjane iz trećih zemalja koji su vakcinisani vakcinama odobrenim od strane Evropske agencije za lekove (EMA), a da zemlje samostalno mogu da odluče da li će dozvoliti ulaz putnicima koji su primili neku drugu, uključujući i ruski Sputnjik V.

EMA je započela je analizu vakcine protiv korona virusa koju proizvodi kineska kompanija Sinovak, ali ne postoji rok za odobrenje.

Evropska agencija za lekove nije odobrila verziju Astrazeneke proizvedene u Indiji, čime je zabranjeno putovanje ljudima u zemljama u razvoju koji su primali vakcine putem programa Kovaks, podržanog od Ujedinjenih nacija.

SZO je ocenila da svaka mera koja dozvoljava putovanja samo imunizovanima nekim, a ne svim vakcinama koje je odobrila SZO povećava globalnu nejednakost koja je već vidjena prilikom raspodele vakcina.

To bi negativno uticalo i na rast ekonomija koje su najteže pogodjene pandemijom, navela je SZO.

SZO je rekla da takvi potezi podrivaju „poverenje u spasonosne vakcine za koje se već pokazalo da su bezbedne i efikasne“.

UN-ova zdravstvena agencija rekla je da su analize obe kineske vakcine potvrdile da one značajno smanjuju rizik od hospitalizacija i smrti.

Iako su se zapadne zemlje uglavnom oslanjale na vakcine proizvedene u SAD i Evropi, poput Fajzerove i Astrazeneke, mnoge zemlje u razvoju su koristile kineske vakcine.

 

IZVOR:DANAS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*