SZO: Suspenzija AstraZeneke pokazuje da sistem funkcioniše; Suspendovale je i Kipar i Portugalija

ŽENEVA –

Savetodavni odbor SZO planira da se sastane danas kako bi razgovarao o vakcini AstraZeneka, koju su Nemačka, Francuska, Italija, Španija, Slovenija i druge zemlje privremeno suspendovale nakon što je nekoliko zemalja prijavilo ozbiljne zdravstvene probleme i smrtne ishode kod nekih pacijenata koji su primili vakcinu.

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus izjavio je da sistemi namenjeni zaštiti javnog zdravlja rade, jer je nekoliko zemalja suspendovalo upotrebu vakcine protiv kovida19 kompanije AstraZeneka da bi istražilo moguće neželjene efekte.

astrazeneka, kovid, korona, vakcine

EPA-EFE/Remko de Waal

„To ne znači nužno da su ovi događaji povezani sa vakcinacijom protiv kovida 19, ali je uobičajena praksa da se oni istraže i to pokazuje da sistem nadzora funkcioniše i da postoje efikasne kontrole“, rekao je Tedros tokom onlajn brifinga, preneo je Rojters.

I Kipar privremeno suspendovao vakcine AstraZeneke

Kipar je suspendovao vakcine protiv kovida 19 kompanije AstraZeneka, čekajući reviziju Evropske agencije za lekove (EMA), saopštilo je ministarstvo zdravlja te zemlje.

Suspenzija, koja je usledila nakon sličnog poteza Nemačke, Francuske, Španije, Slovenije, Italije i drugih, trajaće do 18. marta, kada bi EMA trebalo da izda mišljenje o vakcini nakon izveštaja o stvaranju krvnih ugrušaka kod nekih pacijenata koji su je primili, javlja Rojters.

Kiparski program imunizacije stanovništva vakcinama kompanije Fajzer /Bajontek i Moderna će se nastaviti, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

Nije bilo javno prijavljenih slučajeva bilo kakvih neželjenih efekata vakcine AstraZeneka na Kipru.

Portugal privremeno suspendovao vakcine AstraZeneke

Portugal je u ponedeljak privremeno suspendovao vakcine protiv kovida 19 kompanije AstraZeneka, sledeći poteze nekoliko drugih evropskih zemalja usred zabrinutosti zbog mogućih ozbiljnih neželjenih efekata.

Prethodno su se Španija, Francuska, Nemačka, Slovenija i Italija pridružile Danskoj, Norveškoj i nekoliko drugih zemalja u suspendovanju upotrebe vakcine nakon izveštaja o stvaranju krvnih ugrušaka kod nekih pacijenata koji su primili vakcinu.

Portugalske zdravstvene vlasti saopštile su da, iako su neželjeni efekti bili „izuzetno teški“, oni su bili i „izuzetno retki“, dodajući da do sada u Portugalu nisu zabeleženi takvi slučajevi.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da nema dokaza da je probleme izazvala vakcina koju je sa Univerzitetom Oksford razvila britansko-švedska kompanija AstraZeneka.

Doze AstraZeneke koje su do sada stigle u Portugal biće čuvane do daljeg, kažu iz portugalske radne grupe za vakcinaciju.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*