Tačijeve žrtve traže da znaju datum početka suđenja

U kompjuterskom programu nestao deo dokaza. – Odbrana smatra da tužilaštvo konstantno probija rokove. – Neizvestan početak procesa

(Foto: printskrin)

U nastavku statusne konferencije u procesu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veselija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Selimija, optuženih za ubistva oko 100 osoba na KiM, advokat Sajmon Loz, zastupnik žrtava zatražio je informaciju o datumu kada bi suđenje moglo da počne.

Loz je i juče posredstvom video-linka pratio sednicu koja se održava pred sudijom za prethodni postupak suda u Hagu. On je ranije dostavio podnesak sudu u kojem je napisao da bi žrtve želele da znaju kada će suđenje početi i koliko će trajati. Sudija za prethodni postupak Nikola Giju tražio je od tužilaštva da se izjasni o tome.

– Očekujemo da će istrage trajati još izvesno vreme. Još nije određen početak suđenja i predmet nije prosleđen sudskom veću. Zahtev tužilaštva je da se počne sa suđenjem tri meseca nakon što se dostavi materijal prema pravilima suda. Zastupniku žrtava poznate su konkretne informacije o ovom slučaju i treba da uzme u obzir predmete sličnog obima pred drugim sudovima – odgovorila je tužiteljka Kler Loson.

– Nadam se da su strane svesne da je legitiman interes žrtava da saznaju datum početka suđenja – rekao je Loz.

Iako Losonova nije precizirala, kako se moglo čuti u sudnici, odbrana ne očekuje da će suđenje početi u ovoj godini.

Specijalizovano tužilaštvo i odbrana juče su se požalili sudu na probleme sa kompjuterskim programom u koji se unose podaci iz predmeta. Sudija za prethodni postupak Nikola Giju naložio je da odbrana i tužilaštvo održe sastanak u vezi sa tim problemom i da će se sud zatim obratiti tehničkoj službi.

– Očekujemo da ćemo podneti još jedan zahtev za zaštitne mere, verovatno sutra. Bilo je mnogo povezanih dokaza, oko 2.300, i nije potrebno redigovati sve. Osnovni izazov je tehničke prirode, imamo dosta poteškoća da učitamo materijal u kompjuterski program, gde je jedan od kompleta nestao posle unošenja, a nismo imali ni pristup programu, pa su to rešavale tehničke službe – rekla je tužiteljka.

Dodala je da tužilaštvo još čeka odobrenje za pet međunarodnih svedoka.

– Imamo tri veštaka, reč je o forenzičkom materijalu i to će biti obelodanjeno tokom ove sedmice – kazala je Losonova.

Tačijev branilac Luka Mišetić, poznat kao jedan od advokata Ante Gotovine pred bivšim tribunalom u Hagu izjavio je da je odbrana zabrinuta zbog novih svedoka za koje će se tražiti zaštitne mere nakon ranije određenih rokova.

– Iznenađeni smo da se izveštaji veštaka još pripremaju u ovoj fazi postupka – naveo je Mišetić.

I ostali branioci detaljno su prigovarali tužilaštvu zbog kršenja rokova za obelodanjivanje, ocenjujući da na mala vrati traži nove rokove i na neodgovarajući način sprovodi svoje obaveze. Oni su podsetili da je još prošlog decembra rečeno da će suđenje početi u septembru, a taj rok se stalno menja, dok su optuženi u pritvoru. Advokati su dodali da je odbrani teško da se pripremi jer se zaštitne mere odnose na 50 odsto svedoka, naglašavajući da je obelodanjivanje moralo već da bude završeno. Oni su tražili da sud ne odobri novi rok za dostavljanje izveštaja koji se odnose na forenziku, objasnivši da za to kašnjenje nema opravdanja jer je od događaja prošlo više od 20 godina.

Losonova je odgovorila da tužilaštvo nastoji da se drži rokova i da odbrana svakako ima čime da se bavi.

– Odbrana ne traži obelodanjivanje da bismo imali šta da radimo već da bismo imali kompletan uvid u dokaze. Nemamo informacije za 102 od ukupno 200 svedoka, to nama otežava istrage – kazao je Mišetić.

Do zaključenja ovog izdanja našeg lista, sednica u Hagu još je trajala.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*