Takozvano Kosovo bira novog predsednika, Palmer pritiska Srpsku listu da prisustvuje izboru?

PRIŠTINA –

Pokret Samoopredeljenje je prikupio potrebne potpise za sazivanje vanredne sednice Skupštine Kosova za izbor novog predsednika, a zamenica premijera Kosova Emilija Redžepi potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su obezbeđeni neophodni glasovi i kvorum.

Za sazivanje sednice za izbor predsednika potrebni su potpisi najmanje 40 poslanika. Potom se saziva predsedništvo Skupštine kako bi se utvrdilo vreme održavanja ove sednice.

„Čekamo sastanak predsedništva (Skupštine). Vreme održavanja sednice još nije poznato. Očekuje se da bude popodne“, rekla je Redžepi.

Vjosa Osmani se na februarskim izborima kandidovala za predsednicu Kosova na listi Pokreta Samoopredeljenje i dobila preko 300.000 glasova građana.

vljosa, osmani

EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Lider Demokrastkog saveza Kosova (DSK) Ljumir Abdidžiku je ranije naveo da će poslanici iz redova te partije učestvovati u izboru novog predsednika Kosova. On je 30. marta izjavio da takva odluka doneta na Predsedništvu DSK i izrazio uverenje da će svih 15 poslanika iz njegove stranke ispoštovati takvu odluku.

Mediji: Palmer traži da Srpska lista prisustvuje izboru

Zamenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni predstavnik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer zatražio je od poslanika Srpske liste da ostanu u skupštinskoj sali tokom vanredne sednice za izbor predsednika privremenih institucija u Prištini, prenose kosovski mediji.

Lista „Gazeta Blic“ tvrdi, pozivajući se na svoje izvore, da su određeni zvaničnici SAD razgovarali i sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, kako bi uticao na poslanike Srpske liste da ostanu u skupštinskoj sali prilikom glasanja za kosovskog predsednika, prenosi Kosovo onlajn.

Sa druge strane, vršilac dužnosti predsednika Demokratske partije Kosova (DPK) Enver Hodžaj i lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj su izjavili da neće podržati Vjosu Osmani u izboru za predsednicu Kosova. Hardinaj je i sam bio kandidat za predsednika na izborima 14. februara, podseća RSE.

Za Izbor novog predsednika potrebno je 80 glasova poslanika, a ukoliko se prva dva kruga glasanja on ne izabere organizuje se i treći krug u kome predsednik može biti izabran sa 61. glasom, ali je svakako potreban kvorum od 80 poslanika.

Poslanicima Samoopredeljenja potrebno je još 15 glasova za izbor Vjose Osmani u prvom, odnosno drugom krugu, kada je neophodno minimalno 80 glasova.

Spekuliše se da je Samoopredeljenje obezbedilo 79 glasova, prenosi Kossev.

Prepodnevnu sednicu obeležila je rasprava premijera Aljbina Kurtija sa strankama opozicije, pre svega zbog toga zašto se on prvi vakcinisao protiv korona virusa.

Kurti je objasnio da je to učinio samo zato što je bila u pitanju vakcina AstraZeneka, kojoj je negativnom kampanjom ugrožena reputacija, te da to ne bi učinio da je bila Fajzerova vakcina.

Aktuelni ministar zdravlja Arben Vitia najavio je danas nove mere protiv kovid 19 u narednim danima, a potvrdio i da stižu nove isporuka vakcina na Kosovo.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*