Talibani najavili mogućnost prekida ofanzive

( EPA-EFE/GHULAMULLAH HABIBI)

Pripadnici talibana su spremni da razgovaraju o mogućem prekidu vatre sa avganistanskom vladom i najavlju zaustavljanje trenutne ofanzivu, zavisno od uspešnosti pregovora.

Talibanski lideri obnovili su prošle nedelje razgovore, koji su duže vreme bili prekinuti, sa avganistanskim izaslanicima u katarskoj prestonici Dohi, a Rojters prenosi, pozivajući se na ruske novinske agencije, da su izneli mogućnost da se trenutna ofanziva zaustavi u zavisnosti koliko ti pregovori budu uspešni.

Pripadnici talibana trenutno kontrolišu dve trećine granice između Avganistana i Tadžikistana, saopštila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, javlja TASS prenosi Tanjug.

Ona je konstatovala da je došlo do rasta napetosti na avganistansko-tadžikistanskoj granici i da su Talibani za kratko vreme zauzeli veći deo pograničnih rejona, a u tom kontekstu ona je navela da ruska vojna baza u Tadžikistanu ima na raspolaganju sve što je potrebno da bi mogla da pomogne toj zemlji u kontroli situacije na granici sa Avganistanom.

Uporedo sa američkim povlačenjem snaga iz Avganistana koje treba da se završi do 11. septembra u zemlji traje sukob između vladinih snaga i militanata radikalnog pokreta Talibana koji su zauzeli značajne teritorije u ruralnim oblastima i pokrenuli ofanzivu na velike gradove.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*