Temperatura u evropi se naglo povećava

Vrući talas se širi evropom

Talas vreline koji je zahvatio veliki deo Evrope pojačaće se i temperatura iznad 40 stepeni se očekuju u Francuskoj i Španiji, a zatim još viša u četvrtak i petak.

Izvor: Tanjug/AP, Alvaro Barrientos

U Španiji je meteorološka služba „Aemet“ danas proglasila „narandžastu uzbunu“ (značajan rizik za zdravlje) u pet severnih provincija, sa 42 stepena koliko se očekuje u dolini Ebra. Upozorenje ostaje i u četvrtak u ukupno deset provincija u centru i na severoistoku Španije.

Javna španska TVE je nalet vreline nazvala „nedelja pakla“.

U Francuskoj se danas očekuje između 35 i 39 stepeni u dve trećine zemlje, posebno na jugu i istoku.

Služba „Meteo Frans“ podseća na „epizodu bez presedana po intenzitetu i preuranjenosti iz 1947“.

Ta služba procenjuje da će tadašnjih 40 stepeni „verovatno biti dostignuto“ i da može biti i premašeno.

Nemačka nije pošteđena sa očekivanih 39 stepeni na jugozapadu, kao i u Brandenburgu, regionu oko Berlina, gde je šumski požar već opustošio 100 hektara od ponedeljka.

Ako ne padne rekord od 40,3 stepena u malom gradu u Bavarskoj avgusta 2015. godine, biće to ipak najveća vrućina u junu, o čemu rekord datira iz 1947. godine, a i on može pasti, tvrde stručnjaci.

U Berlinu, životinje u dva zoološka vrta grada treba stalno tuširati. Uz to je policija u glavnom gradu tražila da joj se dopusti da radi u kratkim pantalonama i sandalama. Uzalud.

Izvor: Tanjug/AP, Alvaro Barrientos

U Brandenburgu je policajac uhapsio čoveka koji je bio potpuno go na skuteru, o čemu je postavljao fotografije na društvene mreže.

U Minhenu je policija upozorila grupu žena koja se na obalama reke Isar sunčala bez gornjeg dela kupaćeg kostima.

Međutim, prema pisanju lista „Zidojče cajtung“ opomena policije naišla je na kontraefekat, jer su se i ostali na obali reke skinuli u znak solidarnosti.

Na plenarnoj sjednici pokrajinskog parlamenta Bavarske zbog incidenta u Minhenu hitno je usvojena regulativa prema kojoj kupaći kostim mora potpuno pokrivati grudi i genitalije.

Dalje na severu nedaleko od Roštoka na obali Baltičkog mora šine su se iskrivile od previsoke temperature.

U Francuskoj škole će zbog vrućine biti zatvorene sutra i u petak a u nekoliko gradova, uključujući Pariz i Lion zabranjen je saobraćaj radi ograničenja zagađenja.

Francuska Meteorološka služba saopštila je da je intenzitet vrućine bez presedana od 1947. godine kada su počela ispitivanja.

Dok se Francuska seća toplotnog talasa 2003. godine koji je prouzrokovao porast smrtnosti ljudi za 15.000, poruke televizije i radija o tome da treba biti oprezan objavljuju se i u javnom prevozu i na bilbordima.

Uz to su francuski ministri pozvani da daju primjer tako što neće nositi – kravate.

Izvor: N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*