„Tereza37“ Danila Šerbedžije hrvatski kandidat za Oskara

Izvor: Foto: Promo LIFFE

Igrani film „Tereza37“ Danila Šerbedžije izabran je za hrvatskog kandidata za američku filmsku nagradu Oskar u kategoriji najboljeg međunarodnog dugometražnog filma.

Šerbedžijin film izabralo je Hrvatsko društvo filmskih delatnika, između sedam ostvarenja, s većinom glasova u drugom krugu, rekao je na konferenciji za novinare Goran Ribarić, predsednik 15-člane komisije koja je odlučivala o hrvatskom kandidatu.

U konkurenciji su bili još filmovi „A bili smo vam dobri“ Branka Šmita, dugometražni dokumentarac „Ljubav oko sveta“ Anđele i Davora Rostuhara, „Murina“ Antonete Alamat Kusijanović, „Zbornica“ Sonje Tarokić, „Zora“ Dalibora Matanića i „Plavi cvet“ Zrinka Ogreste.

Šerbedžija je rekao da Društvo i komisija nisu imali lak zadatak jer je reč o festivalski uspešnim i jakim filmovima. On je dodao i da se nadao, ali ga je kandidatura i iznenadila.

To mu je već treći put da učestvuje u kandidaturi za Oskara, prethodno je Hrvatsku zastupao s filmom „72 sata“ te Makedoniju s „Oslobođenjem Skopja“, čiju režiju kopotpisuje njegov otac, glumac Rade Šerbedžija.

S obzirom na prethodna iskustva rekao je da su šanse za domaći film male s obzirom na budžete koji se dobijaju za lobiranje, jer čak i nezavisni filmovi jačih kinematografija dobijaju velika sredstva za tu namenu.

Šerbedžija je rekao da je zahvalan HAVC-u na podršci i dodaje da to jeste puno za njih, ali nije i u svetskim razmerama. Kao primer je naveo da je, kada je makedonski film „Prije kiše“ bio u užem krugu za Oskara, pobedio Nikita Mihalkov koji je za lobiranje dobio koliko i za snimanje.

„Govorimo o milionima koje na lobiranje troše jače kinematografije poput Nemačke, Poljske, Rusije, skandinavskih zemalja“, dodao je.

„Mi tu kaskamo, moramo se služiti inovativnim metodama. Imam sreće što je moj otac živeo tamo i ima poznanstva s nekim velikim holivudskim imenima“, napomenuo je.

Svoju priliku vidi u temi koja je zaista bitna i aktuelna u Holivudu, a to je rodna jednakost, nasilje nad ženama.

„Činjenica da živimo u 21. veku a da još uvek nismo jednaki meni poražavajuća s obzirom na to dokle je civilizacija otišla u drugim stvarima. Čak i u filmskoj industriji koja je kao uvek otvorena i napredna, muški je svet na prvom mestu“, ocenio je.

Film „Tereza37“ prati 37-godišnju ženu (glumi je Lana Barić, koja je napisala i scenario za film) koja ne može ostati trudna zbog čega oseća sve veći pritisak okoline. Stoga počinje da propituje svoj dotadašnji život, brak, odnose u porodici, što dovodi do niza neočekivanih događaja.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*