Tibor Navračič u Novom Sadu na konferenciji „Evropi u nasleđe“

U susret dvogodišnjici titule Evropske prestonice kulture, Fondacija „Novi Sad 2021“ 1. i 2. oktobra organizuje konferenciju „Evropi u nasleđe“ kojom se priključuje panevropskoj inicijativi obeležavanja godine kulturnog nasleđa kojoj će prisustvovati dve vodeće osobe u realizaciji Evropske godine kulturnog nasleđa: gospodin Tibor Navračič, evropski komesar za obrazovanje, kulturu, mlade i sport  i gospođa Sneška Kvadflih-Mihailović, generalna sekretarka Evrope Nostre, najznačajnije evropske nevladine organizacije u oblasti kulturnog nasleđa, koja je bila jedan od pokretača ove važne evropske inicijative.

Da je Novi Sad značajan na evropskoj kulturnoj mapi svedoči činjenica da će gospodin Navračič boraviti po prvi put u Novom Sadu. On će se 1. oktobra sresti na sastanku sa donosiocima odluka u Novom Sadu, i to: pokrajinskom sekretarkom za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Draganom Milošević, gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem, članom Gradskog veća za kulturu Daliborom Rožićem, a sastanku će prisustvovati i predsednica Upravnog odbora Fondacije „Novi Sad 2021“ Tijana Palkovljević Bugarski, direktor Fondacije „Novi Sad 2021“ i rukovodilac sektora za međunarodnu saradnju Vuk Radulović. Tom prilikom predstaviće se projekat „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, dosadašnji rezultati, projekti koji promovišu i podstiču očuvanje bogatog kulturnog nasleđa u Novom Sadu i budući planovi.

Dvodnevna konferencija „Evropi u nasleđe“ ugostiće i Snešku Kvadflih-Mihailović (Sneška Quaedvlieg-Mihailović) generalnu sekretarku organizacije „Evropa Nostra“, vodeće organizacije koja promoviše kulturno i prirodno nasleđe Evrope i koja važi za „glas svih onih koji veruju da je kulturno nasleđe osnova ekonomije, društva, kulture, životne sredine i dobrobiti za budućnost Evrope“.

Poseta ova dva visoka EU predstavnika veoma je značajna za Novi Sad, a naročito Fondaciju „Novi Sad 2021“, jer je svojevrsna potvrda uspešnog i dobrog rada na implementaciji projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

Paralelno sa konferencijom „Evropi u nasleđe“, održava se još jedna značajna konferencija. Gradska uprava za kulturu i Pokrajinski sekretarijat za kulturu realizuju konferenciju posvećenu strateškom planiranju tokom koje će biti prezentovani planovi za standardizaciju programa rada i izradu petogodišnjih planova kulturnih ustanova u kontekstu pripreme za 2021. godinu kada će Novi Sad biti prestonica kulture, ali i istovremeno predstaviti i proces implementacije principa evropske kulturne politike.

U ponedeljak 1. oktobra od 15 časova održaće se konferencija za medije, u Ulici Antona Čehova 4, gde će se razgovarati sa gospodinom Tiborom Navračičem, dok će se medijima obratiti i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević, kao i direktor Fondacije „Novi Sad 2021“ Nemanja Milenković.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*