Tragedija kod obale Tunisa, najmanje 43 migranta se utopila

Najmanje 43 migranta su se utopila, a 84 je spaseno kod obala Tunisa dok su pokušavali da pređu Mediteran od Libije ka Italiji, saopštila je organizacija Crveni polumesec.

Na brodu, koji je isplovio iz Zuvara, na severozapadnoj obali Libije, bilo je migranata iz Egipta, Sudana, Eritreje i Bangladeša, saopštila je humanitarna organizacija.

Tragedija kod obale Tunisa, utopila se najmanje 43 migranta (ilustracija)

Tragedija kod obale Tunisa, utopila se najmanje 43 migranta (ilustracija)

„Mornarica je spasila 84 migranta, a 43 su se utopila u čamcu koji je krenuo iz libijske Zuvare ka Evropi“, rekao je zvaničnik Crvenog polumeseca Mongi Slim.

Poslednjih meseci, sa porastom broja pokušaja prelaska u Evropu iz Tunisa i Libije prema Italiji dogodilo se nekoliko incidenata utapanja kod obale Tunisa.

Stotine hiljada ljudi prešlo je opasan mediteranski prelaz tokom poslednjih godina, mnogi od njih bežeći od sukoba i siromaštva u Africi i na Bliskom Istoku.

Dolasci u Italiju – jednu od glavnih migrantskih ruta u Evropi – padali su poslednjih godina, ali su se brojevi ponovo povećali 2021. godine.

Gotovo 19.800 migranata stiglo je od početka godine u Italiju, jednu od glavnih migrantskih destinacija Evropi, pokazuju podaci italijanskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*