Tramp najavio mirovni sporazum sa talibanima

Američki državni sekretar Majk Pompeo prisustvovaće uskoro potpisivanju mirovnog sporazuma sa avganistanskim talibanima, saopštio je predsednik SAD Donald Tramp.

Foto: Pixabay (ilustracija)

 

Ovaj akt označiće i početak povlačenja hiljada američkih vojnika čime će biti okončano njihovo 18 godina dugo učešće u ratu u Avganistanu.
Tramp je dodao da će ministar odbrane Mark Esper izdati zajedničko saopštenje sa vladom Avganistana tim povodom. Američki predsednik nije naveo gde će sporazum biti potpisan, ali ranije je javljeno da će to biti u katarskoj prestonici Dohi.
Potpisivanje sporazuma će uslediti nakon nedelje u kojoj su se i američke snage i talibani obavezali na smanjenje nasilja. Prema planu koji će biti potpisan, SAD treba da smanje broj vojnika u Avganistanu sa oko 13.000 na 8.600.
U roku od 10 do 15 dana nakon potpisivanja sporazuma, talibani i predstavnici svih delova avganistanskog društva, uključujući vladu, sešće za sto i pokušati da dogovore uređenje posleratnog Avganistana, uključujući i pitanje trajnog primirja i prava žena i manjina.
Autor: Tanjug

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*