Tramp potvrdio: SAD izvele sajber napad na rusku agenciju

Američki predsednik Donald Tramp, prvi put je potvrdio da su SAD 2018. godine izvršile tajni sajber napad na rusku Agenciju za internet istraživanja.

Agencija za internet istraživanja je „trol kompanija“, koju SAD optužuju za pružanje pomoći kako bi se olakšalo navodno mešanje Rusije u predsedničke izbore u SAD 2016. godine.

EPA

Tramp je u intervjuu za Vašington post, na pitanje da li je pokrenuo sajber napad na tu agenciju, odgovorio da je to tačno, rekao je novinar koji je vodio taj intervju Mark Tisen, a prenosi Si-En-En.

On je dodao da je sajber napad bio deo šire politike suprotstavljanja Rusiji.

„Niko nije bio oštriji prema Rusiji od mene“, naglasio je Tramp.

Tramp tvrdi da je 2016. tadašnji američki predsednik Barak Obama, pre izbora, znao da Rusija koristi različite metode, ali ništa nije rekao jer je mislio da će na predsedničkim izborima pobediti kandidatkinja demokrata Hilari Klinton.

Tramp je naveo da je, za razliku od svog prethodnika, postupio u skladu sa obaveštajnim podacima SAD o navodnoj umešanosti Rusije tako što je pokrenuo sajber napad.

„Pogledajte, zaustavili smo to“, rekao je Tramp.

Si-En-En podseća da je Obama 2016. godine najavio sankcije protiv Rusije i proterao pojedine ruske diplomate u znak odmazde zbog navodnog mešanja Rusije u američke predsedničke izbore.

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*