Transparentnost Srbija predlaže brisanje v.d. direktora po automatizmu

(Foto TS)

Transparentnost Srbija (TS) saopštila je danas da je Ministarstvo privrede pokušava da, kako tvrde, prikaže da osobe kojima je istekao mandat vršioca dužnosti direktora javnih preduzeća i dalje zakonito obavljaju te funkcije.

Kako je navedeno u saopštenju, TS je u javnoj raspravi o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o postupku registracije u APR predlagala da se zakonom izričito propiše da se podaci iz Registratora APR-a brišu po automatizmu.

TS navodi da je Ministarstvo privrede ustvrdilo da Registrator (APR) ne može automatski da briše podatke o licima ovlašćenim za zastupanje javnih preduzeća nakon što im istekne period na koji su imenovani, jer im, kako tvrdi Ministarstvo, a navodi TS, mandat ne prestaje po sili zakona, već je neophodno doneti rešenje o razrešenju.

Iz ove organizacije podsećaju da Zakon izričito propisuje da mandat direktora prestaje istekom perioda na koji je imenovan i dodaju da je u takvim slučajevima Ministarstvo u obavezi da utvrdi da se javnim preduzećima upravlja nezakonito.

Podsećaju i da je, prema poslednjem istraživanju TS od 34 preduzeća na koja se primenjuju odredbe Zakona o javnim preduzećima o izboru direktora, samo njih osam ima direktora izabranog na konkursu.

Takođe, navode, da su u 18 na čelu osobe kojima je istekao mandat v.d. direktora, u tri su v.d. direktori u zakonitom roku, dok su u ostalim na čelu osobe postavljene bez konkursa, ili je nemoguće utvrditi ko je i od kada direktor.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*