Trilateralni sastanci Srbije, Grčke i Kipra svakih šest meseci

Srbija, Grčka i Kipar postigli su dogovor da svakih šest meseci održavaju trilateralne sastanke, a sledeći će, kako su preneli šefovi diplomatija tri zemlje, biti održan u Solunu.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je novinarima da su trojica ministara razgovarala o evropskoj budućnosti naše zemlje, ali i da je postignut dogovor o sastancima svakih šest meseci na kojima će govoriti o temama iz više oblasti koji su od interesa za Srbiju, Grčku i Kipar

Dačić i Hristodulidis o bilateralnoj saradnji

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić sastao se sa ministrom spoljnih poslova Kipra Nikosom Hristodulidisom s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima i parlamentarnoj saradnji dveju zemalja.

Dačić je izrazio zadovoljstvo zbog susreta sa bivšim kolegom, uz ocenu da su bilateralni odnosi dveju zemalja uvek bili odlični i da Srbija pridaje veliki značaj saradnji sa Kiprom koja je, kako je istakao, razvijena na svim poljima.

Predsednik srpskog parlamenta je istakao da su odnosi Srbije i Kipra utemeljeni na međunarodnoj solidarnosti, razumevanju i punoj podršci nacionalim interesima, navodi se u saopštenju Skupštine Srbije.

Ministar Hristodulidis je izrazio zadovoljstvo zbog današnjeg trilateralnog sastanka ministara spoljnih poslova Srbije, Grčke i Kipra, podsećajući da inicijativa za održavanje tog sastanka potekla upravo od Dačića, ali da je korona odložila njegovu realizaciju.

Istakao je da će današnji sastanak, pored unapređenja saradnje između triju zemalja, predstavljati priliku da Kipar i Grčka pruže snažnu podršku evropskim integracijama Srbije i pošalju poruku Briselu da proces treba ubrzati.

Selaković je naveo da su razgovarali o ekonomskoj saradnji, infrastrukturi, jačanju veza, energetici i o snabdevanju gasom iz različitih izvora i različitim putanjama, te dodao da su se ministri saglasili da je potrebna veća saradnja u oblasti turizma, poljoprivrede, IT sektora.

Šef srpske diplomatije zahvalio je Grčkoj i Kipru na principijalnoj podršci po pitanju očuvanja suvereniteta i integriteta Srbije, ali i po pitanju evropskih integracija.

Naveo je da Srbija daje podršku Grčkoj za nastavak dijaloga sa Turskom, kao i kada je reč o dogovoru sa Albanijom u vezi sa određivanjem granica između dve zemlje.

Srbija je, kaže, ponovila podršku suverenitetu Kipru i takođe dala podršku za nastavak dijaloga između Kipra i Turske.

„Glavni cilj Srbije u regionalnoj politici jeste očuvanje mira i stabilnosti“, rekao je Selaković novinarima.

Ministar spoljnih poslova Kipra Nikos Hristodulidis zahvalio je Selakoviću na gostoprimstvu, navodeći da tri zemlje imaju prijateljske veze, a da buduća trilateralna saradnja predstavlja stvaranje pozitivne agende u interesu svih naroda.

„Krajnji cilj je jačanje stabilnosti i blagostanja Zapadnog Balkana i Istočnog Mediterana“, rekao je Hristodulidis i čestitao Srbiji na impozantnom tempu imunizacije koji našu zemlju stavlja u sam svetski vrh po tom pitanju.

Od 1. aprila građani Srbije na Kipar uz negativan pi-si-ar test 

Istakao je da građani i Srbije i Grčke od 1. aprila mogu da putuju na Kipar uz negativan pi-si-ar test, navodeći da je to prvi korak ka vraćanju u normalno stanje.

„Danas smo potvrdili i snažnu podršku Srbiji i spremnost za svaku moguću pomoć u osvarivanju strateškog cilja ulaska u EU, kao i kada je reč o nepriznavanja KiM“, rekao je ministar spoljnih poslova Kipra.

Šef grčke diplomatije Nikos Dendijas je ukazao na perspektivu saradnje Grčke i Srbije u oblasti energetike i bezbednosti, kao i infrastrukture.

Dendijas je rekao da ga brinu migrantski tokovi, a poručio je i da Turska mora da jača kontrolu svojih granica.

„Istočno Sredozemlje treba da se gleda kao područje saradnje, a ne kao more na kojem se vodi vojna politika. Nema mesta za takva razmišljanja u 21. veku“, rekao je Dendijas.

Ponovio je podršku Grčke Srbiji na evropskom putu i precizirao da je grčki premijer dao nalog da se učini sve da se pomogne našoj zemlji na tom putu.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*