Trocifren broj novozaraženih – imunizacija usporena, delta soj ubrzava

U Srbiji je od početka epidemije koronavirus potvrđen kod 718.817 osoba, a od posledica zaraze preminule su 7.084 osobe. Do sada je ukupno testirana 4.563.171 osoba. Na bolničkom lečenju je 305 pacijenata, od kojih je osam na respiratoru.

Prema poslednjem preseku, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 227 osobaod 9.072 testirana uzorka. Od posledica zaraze preminula je jedna osoba. Na respiratoru se nalazi osam pacijenata.

EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI

Poslednjih nekoliko dana, raste broj novozaraženih koronavirusom. Stručnjaci ističu da nas brojevi upozoravaju da smo na početku novog talasa, te da je neophodno ubrzanje vakcinacije.

Upozoravaju da na to što ponovo imamo trocifren broj zaraženih utiče nizak stepen vakcinacije od kovida, a najveći trenutni problem je mala vakcinisanost među mladima.

Objašnjavaju da stoprocentne zaštite nema, ali da je uz mere neophodno i podizanje stepena imunizacije i motivisanje mladih da se vakcinišu.

Apeluju na građane da se vakcinišu kako bismo bili spremni za brzo širenjedelta soja virusa, koji je registrovan u Srbiji, a koji postaje dominantniji u sve više zemalja.

Navode da vakcina imam dovoljno i da je jučena Institut „Torlak“ stigla redovna isporuka Fajzerove vakcineprotiv koronavirusa. Stiglo je ukupno 79.560 doza Fajzerove vakcine.

08.32 – Đerlek: Paket novih mera za stimulaciju vakcinacije

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek kaže da će država ovih dana da izađe s paketom novih mera za stimulaciju vakcinisanja, kao i da je on lično za obaveznu vakcinaciju svih.

 

 

 

 

izvor RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*