Trojica dobitnika Nobela za ekonomiju

(Foto EPA-EFE/Claudio Bresciani)

STOKHOLM – Dejvid Kard, Džošua D. Angrist i Gvido Imbens su dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju za 2021. godinu, saopštila je Švedska kraljevska akademija nauka, prenosi Tanjug.

Dejvid Kard je nagrađen zbog njegovog „empirijskog doprinosa ekonomiji rada”, dok su Angrist i Imbens dobili priznanje „zbog njihovog metodološkog pristupa analizi uzročnih odnosa”, navodi se obrazloženju odluke.

„Ovogodišnji laureati – Dejvid Kard, Džošua Angrist i Gvido Imbens – pružili su nam nove uvide u tržište rada i pokazali kakve zaključke o uzroku i posledici možemo izvući iz prirodnih eksperimenata. Njihov pristup se proširio na druga polja i doneo revoluciji empirijskim istraživanjima”, dodaje se u obrazloženju.

Za razliku od drugih Nobelovih nagrada, priznanje za ekonomiju nije bilo predviđeno testamentom Alfreda Nobela, već je tu nagradu ustanovila švedska centralna banka 1968. godine, da bi prvi dobitnik bio izabran godinu dana kasnije.

To je poslednja nagrada koja se objavljuje svake godine.

Prošlogodišnja nagrada pripala je dvojici ekonomista sa Univerziteta Stenford u Kaliforniji, Polu Milgromu i Robertu Vilsonu, zbog izuzetnog doprinosa u razvoju teorije aukcija.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*