Turistički vodiči: Pomoć od države je ponižavajuća

Predsednica Udruženja turističkih vodiča u Srbiji Bojana Banković rekla je da je subvencija koju im je država dodelila zbog nemogućnosti rada tokom pandemije od 30.900 dinara dva puta manja od pomoći koju su dobile njihove kolege u Makedoniji.

Turistički vodiči: Pomoć od države je ponižavajuća

Foto: 021.rs
„Kada se 30.900 dinara podeli na 12 meseci mesečno smo dobili po 2.500 dinara“, rekla je Banković, povodom odluke Vlade Srbije. Dodala je da su pomoć od države dobili i turistički vodiči u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.
Uredba predviđa bespovratnu pomoć od 30.900 dinara licenciranim turističkim vodičima i pratiocima koji do sada nisu bili obuhvaćeni državnim paketima pomoći. Vlada Srbije je prvi put pomogla tu struku od kada je u martu prošle godine počela pandemija iako je više puta najavljivano da će u okviru turističkog sektora i oni dobiti pomoć, koja je bila predviđena samo za stalno zaposlene radnike za razliku od vodiča koji zbog prirode posla uglavnom rade na određeno vreme.
Članica Udruženja turističkih vodiča Milica Lenasi rekla je da je suma kojom je država podržala rad turističkih vodiča i pratilaca ponižavajuća.
Ona je rekla da su pomoć u iznosu tri minimalne mesečne zarade i još dva puta po 60 odsto zagarantovane zarade prošle godine dobili vajari, slikari, pa čak i pevači, kao i oni koji ne žive u Srbiji.
„U Srbiji nema više od 600 turističkih vodiča sa licencom, a do tog broja smo došli prikupljanjem podataka preko turističkih agencija jer od Ministarstva trgovine nismo mogli da dobijemo precizan podatak pošto su nam rekli da nas ima 400-500“, rekla je Lenasi.
Dodala je da su turistički vodiči po sili zakona morali da obnove licence, izdate krajem ’80-tih godina na neodređeno vreme i da verovatno nema više od 300 koji rade na ugovor, u zavisnosti od potreba turističkih agencija za određenim stranim jezikom i kojima država treba da pomogne.
„I da nam je Vlada dala po 100.000 dinara koliko je dala prošle godine zaposlenima i umetnicima, to bi bio ‘smešan’ novac za uspešnu državu“, rekla je Lenasi. Dodala je da „ako je ta prva pomoć način da vodiči postanu ‘vidljivi’ državi kako bi se spasla struka, da je i to, ipak pomak“.
Autor: Beta

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*