Turistkinja se popela na krov u Pompeji da napravi selfi, preti joj kazna od 3.000 evra

Turistkinji koja se popela na krov centralnih termi, u ruševinama antičkog grada Pompeja, preti kazna od 3.000 evra i zatvor, piše agencija Ansa.

Turistkinja se popela na krov u Pompeji da napravi selfi, preti joj kazna od 3.000 evra

Žena čiji lični podaci nisu objavljeni popela se na krov termi da bi napravila selfi, a nju je u međuvremenu fotografisao drugi turista, objavio fotografiju na društvenim mrežama, što je izazvalo burne reakcije i proteste.
Pokrenuta je istraga, žena je identifikovana, ali će istraga utvrditi i čiji je propust omogućio da se osobe mogu popeti na krov konstrukcije stare dve hiljade godina.
Prema pravilima grada-muzeja Pompeje osobe ne smeju da se penju, naslanjaju niti da sede na ostacima kuća, zidova ili bilo kojih konstrukcija a ne smeju da ponesu ni kamenčić iz grada-muzeja. Ova pravila važe u svim muzejima i arheološkim parkovima u Italiji.
Žena na krovu termi u Pompeji je drugi slučaj turista, u poslednjih 15 dana, koji se u muzejima, arheološkim parkovima, galerijama i sličnim mestima istorije i kulture, ponašaju kao „slon u staklarskoj radnji“.
Početkom avgusta austrijski turista je, da ni napravio sefli, seo na originalnu skulpturu od gipsa Antonia Kanove, i slomio prste na nozi skulpture. Sigurnosne kamere su snimile austrijskog turistu, vidi se da je shvatio sta je uradio, brzo je pobegao sa mesta, ali je idientifikovan kao deo grupe turista koji su posetili muzej. Austrijski turista je priznao delo i prihvatio da plati odštetu.
Parlamentarac i kritičar umetnosti Vitorio Sgarbi nazvao je austrijskog turistu „varvarskim vizigotom“ i zatražio drastičnu kaznu koja bi buduće turiste odvratila od sličnih pokušaja.
Autor: Tanjug
Foto: Pixabay

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*