Turska je dobila prve protivavionske rakete S-400 iz Rusije

Die S-400 kann mit Kurz-, Mittel- und Langstrecken-Raketen arbeiten ©APA (AFP/Archiv)

Bez obzira na predstojeće američke sankcije, Turska je u petak dobila prve protivavionske rakete S-400 iz Rusije. Prvi deo ruskog sistema vazdušne odbrane stigao je u vazdušnu bazu u blizini Ankare, saopštilo je ujutro tursko ministarstvo odbrane. Tada su se tamo sastali prema izveštajima medija, još dva ruska teretna aviona.
Američka vlada je u više navrata upozorila svog NATO partnera da će završetak poslovanja s oružjem imati "negativne posljedice". NATO je bio zabrinut zbog raspoređivanja. "Zabrinuti smo zbog mogućih posljedica", rekao je glasnogovornik Alijanse u Briselu. Za vojni savez neophodno je da oružane snage država članica mogu da sarađuju na multinacionalnoj skali. Portparol je ukazao na činjenicu da saveznici poput Sjedinjenih Država žele da ograniče saradnju sa Turskom, ako bi to bilo ruski sistem protivraketne odbrane S-400.
Prvi dijelovi S-400 dostavljeni su u petak teretnim avionom do vojnog aerodroma Murted. Baza je nekada bila Akinci i služila je tokom pokušaja državnog udara u julu 2016. kao komandni centar za pučiste. Rusija je potvrdila isporuke. Isporuka je počela, sve ide po planu, izjavila je u petak portparol ruske Federalne službe za vojno-tehničku saradnju agencije Interfak. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će obe strane - Rusija i Turska - u potpunosti ispuniti svoje ugovorne obaveze.

Turska je u aprilu 2017. godine naručila dvije baterije S-400 od ruske državne kompanije za odbranu Almas-Antei po cijeni od 2,5 milijarde dolara. Tamo gde su stacionirani u Turskoj još uvek je nejasno. Svaka baterija S-400 sastoji se od mobilnog komandnog centra, više radarskih stanica i do dvanaest četvorostrukih raketnih bacača.

Predsedništvo industrije odbrane, koje je odgovorno za odbrambene projekte u turskom ministarstvu odbrane, saopštilo je da će se S-400 aktivirati čim budu "u potpunosti pripremljeni". Daljnje isporuke bi se očekivale "u narednim danima" u Turskoj.
Kupovina ruskih protivavionskih raketa od strane Turske izazivala je sporove sa SAD mjesecima. Vašington se plaši da instalacija ruskog sistema u NATO partnera ugrožava bezbednost sopstvenog aviona. Američka vlada stoga prijeti da neće isporučiti Tursku borcima F-35. Turska proizvodnja oružja uključena je u proizvodnju novog aviona, a Ankara je naručila 116 aviona.

U SAD i Evropi, kupovina ruskih raketa se smatra još jednim korakom u okretanju Turske od svojih zapadnih partnera. Turskoj sada preti daljnje sankcije po Zakonu o Katsa, osim što je isključen iz programa F-35, koji će kazniti poslovanje sa ruskim kompanijama za naoružanje. Američke sankcije teško bi mogle pogoditi već pohabanu tursku privredu.

Predsjednik Recep Taiiip Erdogan izjavio je nakon sastanka sa svojim američkim kolegom Donaldom Trumpom krajem juna da je uvjeren da neće biti nametnute sankcije. Trump je shvatio Erdoganovu odluku da kupi S-400 i okrivio vladu njegovog prethodnika Baraka Obame da nije ponudio Turskoj dobar posao za kupovinu američkih raketa Patriot.

Turska već mjesecima naglašava da nema povratka na S-400. "Stalno govorimo da je ovaj posao gotov posao", izjavio je u petak turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu. Isporuka će biti izvršena bez problema. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov naglasio je u Moskvi da je sve urađeno "u strogom skladu sa zaključenim sporazumima", a obe strane su ispunile svoje obaveze.

Ruska novinska agencija TASS izvijestila je, pozivajući se na informisane krugove, da će drugi teretni brod sa daljnjim S-400 dijelovima "uskoro" lansirati u Tursku. Treća pošiljka 120 raketa različitih tipova biće isporučena morem "kasno ljeto" u Tursku. Prema TASS-u, 20 turskih vojnika obučeno je u Rusiji za rukovanje S-400 u maju i junu.

Stručnjak Nick Heras iz Centra za novo američko obezbeđenje izjavio je da će S-400 revolucionirati tursku protivvazdušnu odbranu. Turska je okružena državama sa sofisticiranim vazdušnim snagama i potreban mu je sistem poput S-400 za odbranu. "Nije tajna" da je Erdogan želio da Tursku pretvori u "evroazijsku vlast". "Nema garancije da će Turska zauvijek ostati u američkom kampu", rekao je Heras.
izvor VIENNA.AT

 
	

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*