Turske vlasti zabranile paradu ponosa u Istanbulu

Turske vlasti zabranile su paradu ponosa koja je trebalo da se održi petu godinu za redom u istanbulskoj četvrti Taksim, saopštili su aktivisti iz tog grada.

 vlasti zabranile paradu ponosa u Istanbulu

Turske vlasti zabranile su paradu ponosa koja je trebalo da se održi petu godinu za redom u istanbulskoj četvrti Taksim, saopštili su aktivisti iz tog grada.

Foto: Beta

Volonterska grupa koja organizuje istambulski prajd saopštila je da su iz kancelarije guvernera zabranili marš i okupljanje na trgu zapadno od grada koji je predvidjen za to.

Organizacija za ljudska prava iz Londona Amnesti internešenel pozvala je Tursku da ukine „samovoljnu zabranu“. Oni su dodali da su vlasti odbacile sve predložene lokacije u gradu smatrajući da je LGBT zajednica „društveno neprihvatljiva“.

Policija suzavcem rasterala učesnike zabranjene parade ponosa u Istanbulu

Policija je suzavcem rasterala građane koji su došli na zabranjenu paradu ponosa u Istanbulu, iako je prethodno dozvolila aktivistima da daju kratke izjave medijima.

Policija je posle razbijanja skupa blokirala ulicu u centru Istanbula, u kojoj se prethodno okupilo nekoliko stotina gradjana koji su mahali zastavama duginih boja.

Organizatori istanbulske parade ponosa saopštili su da su gradske vlasti zabranile šetnju od oblasti Taksim, kao i od trga namenjenog za demonstracije zapadno od grada.

Grupa je navela da će nastaviti s aktivizmom u cilju da manjinske seksualne orijentacije i rodni identiteti budu prepoznati u turskim zakonima.

Medjunarodna organizacija Amnesti internešenel pozvala je Tursku da ukine „arbitrarnu zabranu“ parade ponosa i dodala da su turske vlasti odbacile sve predložene lokacije u gradu za tu manifestaciju, navodeći da je LGBT zajednica „društveno neprihvatljiva“.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*