Tužilaštvo pozvalo polaznice “Petnice“ da se jave ako su pretrpele seksualno uznemiravanje

Osnovno javno tužilaštvo u Valjevu pozvalo je sve polaznice istraživačke stanice Petnica da se jave njemu ili policiji ako smatraju da su oštećene seksualnim uznemiravanjem i iskorišćavanjem za fotografisanje nakon 2013. godine, rečeno je Tanjugu u tom tužilaštvu.

Kažu da se ni tužilaštvu niti policiji do sada niko nije javio u tom svojstvu, te da se radi na otkrivanju njihovih identiteta, ali i apeluje na polaznice da se same jave.

Na pitanje zašto baš samo one koje su zlostavljanje pretrepele nakon 2013. godine, u tužilaštvu pojašnjavaju da je tada stupio na snagu tzv. „Marijin zakon“ koji predviđa da krivična dela protiv polne slobode slobode učinjenih na štetu maloletnih lica ili dece ne zastarevaju.

U ovom slučaju je u toku predistražni postupak, koji je tužilaštvo pokrenulo na osnovu pisanja medija o zlostavljanju mahom maloletnih polaznica „Petnice“.

U tužilaštvu preciziraju da su do sada ispitani u svojstvu građana svi koji su uključeni u ovaj slučaj, kao i da su izvršeni pretresi lokacija i oduzeta tehnička oprema koja je data na veštačenje.

Po okončaju predistražnog postupka, kada se utvrde činjenice i prikupe dokazi, tužilaštvo će odlučiti ima li mesta pokretanju krivičnog postupka, protiv koga i za koje krivično delo.

Slučaj o zlostavljanju nekadašnjih polaznica Istražačke stanice Petnica, pokrenut je nakon što je njih pet u svojoj ispovesti za nedeljnik Vreme nekadašenjg urednika „Petničkih sveski“ B.S. (65) označilo kao zlostavljača u periodu od 2003. do 2014. godine.

Dosadašnji direktor „Petnice“ Nikola Božić podneo je juče ostavku i Upravni odbor podržao je tu odluku, rekla je za RTS Predsednica UO Istraživačke stanice „Petnica“ Tanja Adnađević. Prošle nedelje objavljeno je da je pet bivših polaznica Istraživačke stanice bilo izloženo seksualnom zlostavljanju.

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*