Tužilaštvu BiH smeta obeležavanje Dana ruskih dobrovoljaca

Republika Srpska ovaj dan obeležava 12. aprila kada su 1993. godine u bici za odbranu Višegrada poginula tri ruska dobrovoljca – Konstantin Bogoslovski, Vladimir Sofonov i Dimitrij Popov, a više njih je ranjeno

Spomenik ruskim dobrovoljcima u na višegradskom vojničkom groblju Megdan (Foto/opstinavisegrad.com)

Sarajevo – Uoči najavljenog tradicionalnog obeležavanja Dana ruskih dobrovoljaca u Višegradu, Tužilaštvo BiH saopštilo je da se već bavi tim događajem i da postupajući tužilac na tome radi. U saopštenju za medije navode da je predmet formiran na osnovu prijave iz bošnjačkog Udruženja „Žene – žrtve rata”, dok Srbi poručuju da nema nikakvog razloga za „postupanje” povodom ovog događaja, jer se na teret ne može staviti raspirivanje verske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti.

Dan ruskih dobrovoljaca, kao jedan od značajnijih istorijskih događaja Republike Srpske, obeležava se na dan kada su 1993. godine u bici za odbranu Višegrada poginula tri ruska dobrovoljca – Konstantin Bogoslovski, Vladimir Sofonov i Dimitrij Popov, a više njih je ranjeno. Spomenik poginulim ruskim dobrovoljcima podignut je na višegradskom vojničkom groblju Megdan.

Građani Republike Srpske, koji godinama svedoče raznim obeležavanjima u organizaciji kojekakvih bošnjačkih udruženja, kako na području Federacije BiH tako i na teritoriji Srpske, zatečeni su potezom Tužilaštva BiH. Njegovom odlukom zaprepašteni su i bolji poznavaoci prava, jer je ona, kako kažu, „neprihvatljiva, pravno neosnovana i nelogična”. Iz boračkih organizacija poručuju da ih „nikakva tužilaštva” neće pokolebati i sprečiti da „obeležavaju najznačajnije događaje iz istorije srpskog naroda i da „čuvaju sećanje na ruske prijatelje” koji su u najtežim trenucima u novijoj srpskoj istoriji došli da pomognu srpskom naodu.

„Nema osnova za bilo kakvo postupanje, jer se na teret ne može staviti raspirivanje verske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti. Formiranje predmeta je samo nastavak produbljivanja krize u BiH i raspirivanje mržnje zbog stalne pretnje za podizanjem optužnica”, mišljenje je advokata Milana Petkovića, potpedsednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Predsednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, za koga je odluka tužilaštva „čisto politikantska”, pita odgovorne u toj pravosudnoj instituciji da li je „formiran predmet i protiv mudžahedina i svih onih koji su rođeni van BiH, a učestvovali su u ratu na strani muslimanske armade, počinivši stravične zločine nad Srbima na Ozrenu, gde su im odsecali glave”. Podseća ih da je to „prvi takav zločin na teritoriji Evrope nakon Drugog svetskog rata”.

Poruku Tužilaštvu BiH uputio je i predsednik Skupštine Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo Dragiša Tuševljak u kojoj navodi, između ostalog, da „srpski narod ne može niko i ništa sprečiti da obeležava značajne datume i događaje iz svoje istorije i da neguje sećanja na našu rusku braću, hrabre dobrovoljce”.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*