U Argentini skandal sa vakcinacijom VIP ličnosti

U Argentini je izbio skandal sa vakcinisanjem poznatih ličnosti nakon što je ministarstvo zdravlja objavilo spisak od 70 osoba koje su nepropisno primile vakcinu protiv korona virusa.

U Argentini skandal sa vakcinacijom VIP ličnosti 1Foto: Beta/AP/Natacha Pisarenko

Na tom spisku su predsednik Alberto Fernandez i članovi njegovog kabineta, kao i ministar ekonomije Martin Guzman, argentinski ambasador u Brazilu, bivši predsednik Eduardo Dualde, njegova supruga i njihova deca, kao i zvaničnici koji nisu medju prioritetima za prvih 1,8 miliona doza vakcina.

Prioriteti za dobijanje vakcine su zdravstveni radnici i osobe starije od 70 godina u unutrašnjosti zemlje, a stariji od 80 godina u Buenos Ajresu.

Skandal je izbio u petak kada je jedan novinar na radiju rekao da je zbog prijateljstva sa bivšim ministrom zdravlja Ginesom Gonzalezom Garsijom, koji je morao da podnese ostavku, vakcinisan u prostorijama ministarstva, dok je bolnica u Buenos Ajresu dobila 3.000 doza vakcine protiv korona virusa.

U Argentini, koja ima 44 miliona stanovnika, registrovano je više od dva miliona zaraženih i 51.000 umrlih od korona virusa.

Zemlja je do sada dobila 1,22 miliona doza ruske vakcine Sputnjik V i 580.000 doza indijske vakcine, a narednih dana očekuje i milion doza kineske vakcine Sinofarm.

Oko 13 tužbi podneto je protiv bivšeg ministra zdravlja, a nova ministarka Karla Vizoti negira postojanje „vakcina za VIP“ u okviru ministarstva.

„Ideja o VIP vakcinaciji u ministarstvu zdravlja je pogrešna. Ono što se dogodilo je bila specifična situacija, 10 ljudi je otišlo da se vakciniše i predsednik je preduzeo neophodne mere“, izjavila je ona.

Na zahtev tužilaštva iz Buenos Ajresa, policija je sinoć bila u ministarstvu zdravlja kako bi proverila ko je sve ulazio u zgradu 1. i 19. februara, piše argentinska štampa.

 

 

 

IZVOR:DANAS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*