U Austriji od 22. jula novo popuštanje, ali ne po planu; Britanija neće masovno vakcinisati tinejdžere

BEČ –

U Austriji 22. jula stupa na snagu novo popuštanje epidemioloških mera, ali ne kako je bilo prvobitno planirano.

Delta soj, koji se brže prenosi, dramatično je povećao broj novozaraženih, koji se u proteklih nedelju dana udvostručio i dostigao cifru od oko 350 inficiranih dnevno. Pre samo desetak dana taj broj je bio dvocifren.

Zato će noćna gastronomija, kako je i najavljeno, otvoriti svoja vrata, ali, za razliku od ranijih najava, ne i bez određenih uslova.

Tako će u diskoteke, klubove, koji su bili zatvoreni više od godinu dana, moći samo vakcinisani gosti ili oni sa negativnim PCR testom. Oni koji su preležali korona virusa, za razliku od ranijih najava, moraće da pokažu negativan PCR test.

Od 22. jula će biti dovoljna jedna doza vakcine, ali od 15. avgusta planirano je da se odgovarajuća uredba dodatno pooštri, pa će od tada u lokale noćne gastronomije moći da uđu samo potpuno imunizovani, odnosno oni koji su primili obe doze vakcine, a da od prijema druge doze nije prošlo više od 270 dana.

Austrija pokušava da se bori protiv širenja korona virusa i tako što od građana traži da se testiraju, a kako bi se redovno testirali, upravo su zato potvrda o vakcinaciji ili negativan test uslov za ulazak na određena mesta.

U praksi, međutim, u restoranima i kafićima nisu toliko revnosni, pa se potvrda o negativnom testu ne traži baš uvek i od svakog gosta, ali to bi uskoro moglo da se promeni, jer se Ministarstvo zdravlja tek nedavno “izborilo” za mogućnost kažnjavanje nepoštovanja epidemioloških mera.

Na početku primene mera da se traži test, Austrijanci su to poštovali, jer su se obradovali otvaranju ugostiteljskih objekata, koji su mesecima bili zatvoreni, ali je ubrzo ta disciplina popustila.

Širom Austrije se nudi besplatno tesiranje na brojnim mestima, pa tako u Beču postoji mnoštvo punktova za testiranje, gde se obavlja testiranje sistemu PCR-a, ali bez uzimanja brisa iz nosa ili grla, već grgotanjem tečnosti koja se zatim analizira.

Delta soj postao je dominantan i sada čini 90 odsto svih uzoraka pozitivnih na korona virus u poslednjih nekoliko nedelja, ali se to da se još uvek ne odražva na veću popunjenost bolničkih kapaciteta.

Austrija, takođe, ima problem sa vakcinisanjem mladih, koji su i među najpogođenijima infekcijom delta sojem, pa se zbog toga planiraju akcije vakcinacije na mestima na kojima mladi najčešće borave.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc naglasio je ranije da pandemija korona virusa više nije zdravstveni problem društva, već je to, nakon što ima dovoljno vakcina, postao individualni problem građana koji ne žele da se vakcinišu.

Tako je najavio i da će vlada pokušati da uskraćuje što manje sloboda građanima koji su vakcinisani, ali to neće važiti za one koji odbijaju imunizaciju.

Prepolovljen broj turističkih rezervacija Italijana

U poslednjih sedam dana prepolovljen je broj turističkih rezervacija Italijana za letovanja u zemlji i inostranstvu, zbog straha od širenja delta soja korona virusa, izveštava agencija Ansa, koja citira izveštaj italijanske Federacije radnika i firmi koje rade u turizmu (Fiavet).

Istovremeno raste broj onih Italijana koji otkazuju već rezervisani smeštaj i putovanja.

Nagli pad rezervacija usledio je nakon upozorenja, koje je Ministarstvo za inostrane poslove odaslalo Italijanima koji borave u inostranstvu, a povod je širenje zaraze delta sojem virusa i problemima koje imaju oni koji su inficirani tokom boravka u inostranstvu.

Oko 1.000 Italijana, koji su na odmoru ili borave u inostranstvu iz drugih razloga, zaraženi su i sada moraju da ostanu gde su u karantinu.

Najviše ih je na Malti, u Španiji i Engleskoj.

Za one koji su na putovanje otišli u organizaciji turističkih agencija, troškovi lečenja i karantina su pokriveni osiguranjem, a oni koji su putovanje sami organizovali, moraju sada, u slučaju zaraze, da sami snose troškove lečenja.

“Ovogodišnje letovanje će biti u znaku ‘last minit’, jer će ljudi verovatno odlučivati da li da krenu na odmor ili ne u zadnji čas i zavisno od epidemiološke situacije. Nema više kao nekada rezervacija unapred”, izjavila je predsednica Federacije turističkih radnika i firmi, Ivana Jelinič.

Britanija neće masovno vakcinisati tinejdžere

Britanski ministri odlučili su da neće ići na masovnu vakcinaciju tinejdžera u toj zemlji, javlja britanski Telegraf. Umesto toga, vakcine idu ranjivoj deci od 12 do 15 godina i onima koji će uskoro napuniti 18 godina.

Kako se navodi, veruje se da je Odbor za vakcinaciju i imunizaciju (JCVI) savetovao ministre protiv uvođenja vakcina za svu decu dok ne budu dostupni daljnji dokazi o rizicima.

Doze vakcina biće ponuđene deci između 12 i 15 godina koja se smatraju ranjivim na koronavirus ili koja žive s odraslima koji su u rizičnim kategorijama i ranjivi na virus.

Vakcine će takođe biti ponuđene svim 17-godišnjacima u roku od tri meseca od njihovog 18. rođendana, navodi Telegraf, koji je izvestio da će Odbor nadzirati mogućnost vakcinacije sve dece.

Britanija je juče imala 54.674 nova slučaja kovida-19, a među zaraženima je i ministar zdravstva Sadžid Džavid.

„Napravio sam brzi test i pozitivan sam na kovid“, rekao je on i dodao da sada čeka potvrdu tog rezultata PCR testom.

„Čekam rezultat PCR testa, ali, srećom, vakcinisan sam i imam blage simptome“, naveo je Džavid.

 

 

 

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*