U Beogradu otvoren 15. Sajam etno hrane i pića

BEOGRAD –

U Hali 3 Beogradskog sajma otvoren je 15. Sajam etno hrane i pića, najveći u regionu. Oko 350 izlagača iz Srbije predstavlja proizvode, među kojima veliki broj ima zaštićeno geografsko poreklo, ili sertifikat organskih proizvoda. Sajam traje četiri dana.

Ova manifestacija je prilika je da proizvođači predstave hranu i piće proizvedene po recepturama predaka, ali osavremenjene, da izađu iz lokalnih okvira i predstave se široj javnosti, posetiocima, hotelijerima i većim prodajnim lancima.

etnohrana, 7237

Izvor: Beogradski sajam

Ministarstvo poljoprivrede dosta novca i truda ulaže u razvoj prerađivačkog sektora u poljoprivredi, kroz koje se ostvaruje dodatna vrednost i uvećava zarada. Za narednu godinu najavljuju da će od 62 milijarde dinara, koliko je predviđeno novim budžetom, 47 milijardi biti preusmereno Upravi za agrarna plaćanja, od čega će najviše novca biti dato na subvencije i podsticaje.

„Ministarstvo poljoprivrede će još u većoj meri, nego u prethodnom periodu stimulisati naše poljoprivredne proizvođače da grade prerađivačke kapacitete u sektoru mesa, sleka, voća, povrća i grožđa, takođe da ih podržimo u zaštiti geografskog porekla i sertifikaciji organske proizvodnje“, izjavio Velimir Stanojević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Pokrajinski Sekretarijat za privredu i turizam je u godini koja je na izmaku opredelio oko 500 miliona dinara za pomoć privredi i turizmu, a sa tom praksom će nastaviti i naredne. Dosta truda i resursa, zajedno sa Privrednom komorom Vojvodine i TOV ulažu u razvoj turizma, poljoprivrede i tradicionalne vojvođanske gastronomije.

„Zajedno sa TOV imamo kampanju “Tradicionalni vojvođanski ručak”, prvo je to ono tradicionalno vreme kad se on održava, a onda imamo i ona tradicionalna jela i ono što je važno i što mogu da najavim jeste da će uskoro PV doneti odluku o izovru dobitnika priznanja “Najbolje iz Vojvodine”. To je konkurs koji smo obnovili posle šest godina“, navodi pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević.

Prilično veliki broj posetilaca došao je na sajam, kako bi kupio omiljenu hranu, ili piće.

Ovo su neki od utisaka posetilaca.

„Piroćanska ta vurda, taj njihov sir, kačkavalj, stvarno mi je interesantno“.

„Ukus jeste jak, ali je stvarno dobar“.

„Volim najviše kozije sireve, tako te tvrde, stare sireve“.

„Svratila sam zato što ima organske hrane, zato što je to kvalitet“.

Među najpoznatijim proizvodima sa zaštićenim geografskim poreklom iz Srbije su: pirotski kačkavalj, leskovački ajvar, svrljiški sir, ariljska malina, sjenički sir, fruškogorski med, sremski kulen i futoški kupus.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*