U bolnici u Batajnici više nema slobodnih mesta

Direktorka kovid bolnice u Batajnici: Intenzivna nega broj 1 puna, ukupno 150 pacijenata 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

U kovid bolnici u Batajnici nalazi se više do 830 pacijenata i više nema slobodnih mesta, izjavila je danas direktorka te zdravstvene ustanove Tatjana Adžić Vukičević i istakla da više od 95 odsto pacijenata nije vakcinisano.

Ona je dodala da su otvorene dodatne jedinice poluintenzivne i intenzivne nege u ovoj bolnici.

„Slobodnih mesta imamo samo onoliko koliko otpustimo bolesnika, za 15 minuta budu popunjena sva mesta koja oglasimo na grupi”, rekla je Adžić Vukičević za RTS, a prenosi Tanjug.

Ukazala je da je u bolnicu tokom prethodnog dana i noći primiljeno 80 ljudi, a za prethodnih sedam dana 485 ljudi.

„Pola bolnice su novi pacijenti za samo sedam dana”, rekla je lekarka.

Ona je istakla da više od 95 odsto pacijenata nije vakcinisano, a preostalih pet je vakcinisano sa jednom ili dve doze.

„Najčešće su to vakcine koje su bile u februaru i martu i gde je trebalo u septembru i oktobru da prime treću dozu, a u međuvremenu su se razboleli”, naglašava Adžić Vukičević.

Ukazala je i da se troše enormno velike količine kiseonika i ocenila da je to dokaz da se klinička slika obolelih u ovom talasu razlikuje od svih prethodnih.

„Praktično svako ko uđe u bolnicu zahteva kiseonik, to je najmanje 9-10 litara ili 12-15 litara, a imamo bolesnike i na 50-60 litara. To je ogromna potrošnja i opterećenje čitavog sistema”, navela je lekarka.

Istakla je i da su među hospitalizovanima 21-godišnja devojka, koja je noćas primljena, kao i 26-godišnji mladić iz Gornjeg Milanovca i 22-godišnji mladić iz Beograda, dok najstariji pacijent ima 91 godinu.

„Prisutni su bolesnici svih starosnih dobi, podjednako je zastupljen ženski i muški pol. Pre mesec dana imali smo veću zastupljenost muškaraca nego žena i ono što je primetno poslednjih mesec dana je povećanje broja prijema jako starih ljudi – gerijatrijske populacije od 1929. do 1939. godišta”, dodaje ona.

Adžić Vukičević apelovala je na građane da se vakcinišu, ocenivši da ćemo u suprotnom biti u „užasno velikom problemu”.

„Po troje, četvoro članova jedne porodice leži u ovom momentu zajedno u sobi”,

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*